Maliye Postası Dergisi
FİŞ VEYA FATURA ALMANIN ÖNEMİ
Ahmet ARABACI
Kamu gelirleri devletin egemenlik gücüne dayanılarak değişik kaynaklardan elde edilir. Kamu gelirleri, devletin ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla kanuna dayanarak çeşitli kaynaklardan elde ettikleri gelirlerdir. Bu gelirler ile devlet, mal ve hizmetleri satın alır ve satın aldığı mal ve hizmetler ile kamusal hizmeti sunar. Kamu gelirleri içerisinde en önemli yeri vergiler almaktadır. Vergi, kamu gelirlerinin çok önemli bir kısmını oluşturduğu için ne kadar vergimizi ödersek o kadar kaliteli kamu hizmet alabiliriz.
Son zamanlarda yaygınlaşan fiş veya fatura almama ya da istememe alışkanlığı hem bize zarar vermekte hem ülke ekonomisine zarar vermektedir. Çoğu zaman gerek bu hizmetleri satın alırken gerekse alışverişimizde fiş veya fatura istemeyiz. Bunun sonucunda kendimizi vergi ödeyicisi olarak görmediğimiz için kamu harcamaları ile ilgili hesap sormayı da düşünmeyiz. Tam tersine bilinçli bir kişi hem kendi hakkını aramalı hem de kamu hizmetinin finansmanını sağlamaya yardımcı olmalıdır. Bu yüzden alışverişlerimizde mutlaka fişimizi ya da faturamızı almalıyız. Böylece hem vergi kaçağını önlemiş oluruz hem de sorunlu çıkan bir mal veya hizmete karşı bir tüketici olarak hak arama olanağı elde ederiz.
1. Fiş Veya Fatura Almazsam Ne olur?
Alınmayan her bir fiş ya da faturanın KDV'si, bu fişi ya da faturayı vermeyenin haksız iradı olur. Ayrıca gelir/kurumlar vergisi matrahı aşındığı için gelir/kurumlar vergisi de eksik hesaplanmaktadır. Alınmayan her belge ile vergi kayıp ve kaçağına neden olunur. Tahsil edilemeyen kamu geliri olmadığı zaman kamu finansmanında sorunlar başlar bu da kamu hizmetlerinin aksamalarına neden olur. (Adalet, yol, su, elektrik, eğitim, sağlık, iç ve dış güvenlik gibi hizmetler) Bunun yanında ceza sadece belge vermeyene kesilmez her bir belge için belge almayana da özel usulsüzlük cezası kesilir.