Maliye Postası Dergisi
FAZLA VEYA YERSİZ ÖDENEN KDV İADESİ UYGULAMASI
Ahmet KORKMAZ
Kanun koyucu3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (KDVK) 8/2. maddesi hükmü ile;Vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi göstererek vergi tahsil edenlerin, bu vergiyi idareye ödemekle mükellef oldukları hükme bağlanarak bu kişilerin “vergi” adı altında para tahsil edip haksız kazanç sağlamaları önlenmek istenmiştir. Böylece indirim mekanizmasının da tam olarak işletilebilmesi mümkün olacaktır.
İşbu çalışmamızda yersiz ödenen KDV uygulaması örneğine yer verilerek konu hakkındaki görüş ve açıklamalarımıza yer vereceğiz.
İLGİLİ MEVZUAT
Fazla veya Yersiz Ödenen KDV
KDVK’nın 8/2. Madde hükümleri aşağıdaki gibidir;
“… Vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla veya yersiz hesaplanan ve Hazineye ödenen vergi, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre işlemi yapan mükellefe iade edilir. Şu kadar ki söz konusu iadenin yapılabilmesi için işlemle ilgili beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesi şarttır.”
KDV Genel Uygulama Tebliğinde Yer Alan Açıklamalar
Fazla veya Yersiz Ödenen KDV’nin İadesi
KDV Genel Uygulama Tebliğinde konu ile ilgili aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır;
“…3065 sayılı Kanunun (8/2) nci maddesi kapsamında fazla veya yersiz ödenen verginin iadesi aşağıdaki esaslara göre gerçekleştirilir.
Kural olarak, fazla veya yersiz hesaplanan vergi bulunması durumunda, gerek satıcı gerekse alıcı nezdinde işlemin KDV uygulanmadan önceki hale döndürülmesi esastır.