Maliye Postası Dergisi
FAZLA ÇALIŞMA VE 4857 SAYILI İŞ YASASINDA İŞÇİDEN ALINACAK MUVAFAKATIN SÜRESİ
Ali KIRDAĞ
Fazla çalışma, üretimin artırılması, işin niteliği ve ülkenin genel yararları bakımından yaptırılabilir. Fazla çalışma genel olarak haftalık çalışma süresinin üstünde yapılan çalışmalardır. Diğer bir anlatılma, fazla çalışma ülkemizde yasal olarak belirlenmiş haftalık çalışma süresi olan 45 saatin üstünde yapılan çalışmalardır. Bu nedenle, işverenin yanında, fazla çalışmaya taraf olan işçinin de bu normal çalışmanın dışındaki fazla çalışma yapmayı istemesi, beden ve ruh haline göre kabullenmesi gerekmektedir. Aksi halde, işçinin dayanma gücünün bulunmaması veya beden ve ruh halinin uygun olmadığı durumlarda, ille de fazla çalışma yapacaksın diyerek işçinin sağlığının bozulmasına sebep olunmaması gerekir.
4857 sayılı İş Yasasının 41.maddesinde de hüküm altına alınmış olduğu gibi, yapılan fazla çalışmaların karşılığında ücret ödenmesinin dışında ayrıca, “ Denkleştirme” uygulaması da iş yaşamına kazandırılmıştır. Fazla çalışmanın dışında, “ Fazla Sürelerle Çalışma” da iş yaşamına kazandırılan yeniliklerden biridir. Ancak, 10.06.2003 tarihinde Yeni İş yasası yürürlüğe girdiği halde, çalışma ortamında yeni yasa ile getirilmiş olan yeniliklerin uygulandığına sık rastlanılmamaktadır.
Fazla Çalışma Yapmanın Şartları ;
-Fazla çalışma yapmak için işçinin onayının alınması,
- Fazla çalışmanın bir yılda toplam : 270 saatten fazla olmaması,
- Fazla çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gerektiği,
İş Yasasında ve ilgili yönetmelikte sıralanmıştır. Ancak, uygulamada yasada belirtilmiş olan şartlara ne kadar uyulmaktadır ?