Maliye Postası Dergisi
FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETLERİNİN ASIL ÜCRETİN İÇİNDE GÖSTERİLMESİ
Fazla Çalışma Nedir, Fazla Çalışma Ücretleri Nasıl Ödenmektedir ;
Fazla çalışma ; Ülkenin genel yararı, işin niteliği ve üretimin artırılması için, Yasa ile belirlenmiş günlük veya haftalık çalışma süresinin üstünde yapılan çalışmalardır. Başka bir anlatımla, fazla çalışma, normal günlük çalışma süresinin bitiminden sonra yapılan ilave çalışmalar olarak adlandırmak da mümkündür. Fazla çalışma, üretimi artırmak ve gelen talepleri karşılamak amacıyla daha fazla zaman, daha fazla emek ve daha fazla üretim olarak da tanımlanabilir.Yasal olarak belirlendiği şekline göre, 6 işgünü çalışma yapılan işyerlerinde, günlük çalışma süresi 7,5 saat olup, haftalık çalışma süresi de 45 saattir. Fazla çalışma ise, haftalık 45 saatin üstünde yapılan çalışmalardır. Dolayısıyla, günlük 7,5 saatin üzerinde yapılan tüm çalışmalara fazla çalışma denilmektedir. 4857 sayılı İş Yasasında da, haftalık 45 saatin üzerinde yapılan çalışmaları fazla çalışma olarak kabul etmektedir. Bu nedenle, fazla çalışmalar hesaplanırken, günlük çalışma süresi üzerinden, haftalık çalışma süresi esas alınarak hesaplanmaktadır.
Taraflar isterse, günlük çalışma süresini 7,5 saatten 11 saate kadar yükseltebilir. Bu durumda da, haftalık çalışma süresinin 45 saati geçmemesi gerekir.
10.09.2014 tarihinde yapılan değişiklikle ; 4857 sayılı İş Yasasının 42 ve 43. maddelerinde sayılan haller dışında, “ yer altında maden işyerlerinde çalışan işçilere “ fazla çalışma yaptırılamayacağı, bu Yasanın 42 ve 43. maddelerinde sayılan hallerde, haftalık 36 saati aşan her bir fazla çalışma saati için verilecek ücretin ise, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının, yüzde yüzenden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödeneceği, hükmü de Yasa maddesine ilave edilmiştir. Halen, uygulanmakta olan 4857 sayılı İş Yasasına göre, yılda en fazla 270 saat kadar bir süre fazla çalışma yaptırılabileceği de hüküm altına alınmıştır. Bunun üzerinde yaptırılan fazla çalışmaların ise, 4857 sayılı İş Yasasının 41.maddesine aykırılık teşkil etmektedir.