Maliye Postası Dergisi
ESNAF MUAFLIĞI İLE İLGİLİ HUSUSLAR
Esnaf muaflığı Gelir Vergisi Kanununun 9’uncu maddesinde dokuz bent halinde düzenlenmiştir.
Bu maddelere göre çalışan ve gelir elde eden esnaflar, vergiden muaf tutulur.
-Md. 9/5’e göre ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mudat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler vergiden muaf tutulur.
Nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıma işi yoruma muhtaçtır, bize göre bu bent hükmü özelge alınarak uygulanmalıdır.
-Md.9/6: Evlerde kullanılan dikiş, nakiş,mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışardan işçi almamak şartıyla, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı, deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri iş yeri açmaksızın satanlar esnaf muaflığından yararlanır, elde ettikleri gelirler vergilendirilmez.
Bu ürünleri pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere, düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kurumlarınca geçici olarak belirlenen yerler de satılması, muaflıktan faydalanmaya engel değildir, muaflık, bu hallerde de uygulanır.