Maliye Postası Dergisi
ERTELENMİŞ VERGİNİN ETKİLERİ HANGİ YÖNTEMLER İLE HESAPLANIR?
Ertelenmiş vergi, adından da anlaşılacağı üzere gelecek dönemlerde ödenecek vergileri ifade eder. İşletmelerde ticari hukuka yani temel muhasebe kavramlarına göre hazırlanan finansal tablolarda gösterilen “vergi öncesi kar” rakamı ile kurumlar vergisi beyannamesinde yer alan “vergilendirilebilir kar” rakamı arasında, özellikle vergilendirme amaçlı, ekonomik ve sosyal amaçlar nedeni ile önemli farklılıklar oluşmaktadır. Bunun sonucunda da, finansal tablolarda muhasebe standartlarına göre saptanmış kar rakamı (ticari bilanço karı) ile dönemin vergi yükümlülüğü (kurumlar vergisi beyannamesindeki vergilendirilebilir kar yani mali kar) üzerinden hesaplanan vergi arasındaki oransal ilinti, cari vergi oranlarını temsil etmemektedir. Sözü edilen uygulamalar sonucunda ortaya çıkan vergi avantajının mali tablolara “varlıklar” bölümünde, vergi dezavantajının ise “kaynaklar” bölümünde yansıtılması “ertelenmiş vergi farkları” kavramı ile ifade edilmektedir ..
Ertelenmiş vergi kavramının amacı, literatürde dönemsellik ilkesi ile ilişkilendirilmiştir. Dönemsellik ilkesi, işletmenin sürekli olması nedeniyle sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasını ifade etmektedir . Bu kapsamda çalışmamız içerisinde ertelenmiş verginin hangi yöntemlerle hesaplandığı üzerinde durulacaktır.
Ertelenmiş Vergi Etkilerinin Hesaplanma Yöntemleri
Ertelenmiş vergi varlık ve ertelenmiş vergi yükümlülüklerinin muhasebeleştirme ve mali tablolar üzerindeki etkilerini güvenilirlik ve tutarlılık içerisinde göstermek amacıyla, net gelirler üzerinden alınan vergilerle ilgili olarak bir takım yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler literatürde yer alan yöntemlerdir. . Bu yöntemlerden en önemlileri ise vergi borçları yöntemi ile vergi erteleme yöntemi (vergi etkili muhasebe yöntemi)’dir. Vergi erteleme yöntemleri; erteleme, yükümlülük ve net vergi borçları yöntemlerinden meydana gelmektedir. Aşağıda bu yöntemlere göre ertelenmiş vergilerin hesaplanması ile ilgili gerekli açıklamalar yapılmış ve muhasebe standartlarınca benimsenen yöntemlere değinilmiştir.
Vergi Borçları Yöntemi

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
