Maliye Postası Dergisi
ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞI VE ERTELENMİŞ VERGİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ DOĞURAN OLAYLAR
Ertelenmiş vergi, muhasebe kavramlarına göre hazırlanan finansal tablolar ile vergi mevzuatına uygun düzenlenen finansal tablolar arasındaki farklardan kaynaklanır. Bu farklar, geçici nitelik taşıyorsa ertelenmiş vergi ortaya çıkmaktadır. Söz konusu bu geçici farklılıkların vergi etkileri işletmelerin mevcut finansal tablolarında ayrı bir kalem olarak raporlanmaktadır.
Geçici farklar kapsamında yer alan ertelenmiş vergi varlığı ve ertelenmiş vergi yükümlülüğü de farklı amaçlarla düzenlenen bu iki tablodan kaynaklı olarak doğmaktadır.
Bu çalışmada ertelenmiş vergi varlığı ve ertelenmiş vergi yükümlülüğü doğuran olaylara ilişkin açıklamalarda bulunulacaktır.
Ertelenmiş Vergi Varlığı ve Ertelenmiş Vergi Yükümlülüğü
Ertelenmiş Vergi Varlığı
Ertelenmiş vergi varlığı, indirilebilir geçici farklar ve mali zararlar ile vergi indirim ve istisnalarının cari dönem mali karından fazla olması nedeniyle cari dönem matrahından indirilemeyen ancak gelecek dönemlerde indirim hakkı olması nedeniyle gelecek dönemlerde vergi matrahından indirim yapılabilecek kalemlere ait vergi tutarlarıdır (Akdoğan, 2006:4).
Ertelenmiş vergi varlığı aşağıdaki gibi formüle edilebilir;
Ertelenmiş Vergi Varlığı = İndirilebilir Geçici Farklar x Vergi Oranı
Ertelenmiş vergi varlığına neden olan indirilebilir geçici farkların bazıları aşağıdaki gibidir;
-Kıdem Tazminatı Karşılığı Giderleri,
-Fazla Ayrılan Amortisman Giderleri,
-Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı Giderleri,
-Şüpheli Ticari Alacak Karşılığı Giderleri,
Ertelenmiş vergi varlığının hesaplanabilmesi için, işletmelerin gelecekte kar elde etmesinin beklenmesi ve işletmenin bu vergi avantajından yararlanma olanağının bulunması gerekir (Ayanoğlu, 2002:30).
Ertelenmiş Vergi Varlığı Doğuran Olaylar