Maliye Postası Dergisi
ENGELLİ MÜKELLEFİN ÖZEL TERTİBAT YAPTIRMADAN KULLANDIĞI ARACIN ÖTV’DEN İSTİSNA EDİLMESİ
Öncelikle belirtilmesi gerekir ki,25.04.2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Türkiye'deki 96 yasal düzenlemedeki "özürlü", "sakat" ve "çürük" gibi ibarelerin "engelli" olarak değiştirilmesini düzenleyen yasa 6462 sayılı “Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 3 Mayıs 2013 tarih ve 28636 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Benzer şekilde, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde ve insan hakları belgelerinde ise “özürlü birey” ifadesinin yerine “engeli olan birey” ve “engelli birey” ifadeleri tercih edilmiştir.
Söz konusu makale ise engelli mükellefin özel tertibat yaptırmadan kullandığı aracın Özel Tüketim Vergisine ilişkin istisna hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağı hususunu açıklamak üzere kaleme alınmıştır. Yazımız içerisinde engelli bireylerin kullandıkları araçlar için özel tertibat şartı aranan ya da aranmayan durumlar ayrı olarak ele alınacaktır.
Özel Tertibat Şartı Aranmayan Araçlara Uygulanan İstisna
197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde mükellef; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olarak tanımlanmıştır. Aynı Kanunun 4 üncü maddesinde maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
