Maliye Postası Dergisi
EMLAK VERGİSİNE ESAS TAKDİR DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ
1.1. 2017 yılı, bina, arsa ve araziler için 2018 yılına ait uygulanacak emlak vergi değerinin tespitiyle ilgili arsa ve arazi metrekare birim değer takdirlerinin yapılacağı yıldır. Dolayısıyla bu yılın temmuz ayının sonunda da basında takdir komisyonlarınca takdir edilen emlak vergisi birim değerlerine ilişkin, önceki belirlemeye göre 4 kat, 5 kat gibi ölçüsüzce arttırılmış tutarlarına dair haber, makale, eleştiri vb. okuduk, duyduk, hayıflandık. Bu olay neden bu kadar toplumu tedirgin etti? Çünkü, bu yıl için emlak vergisi 1 ödemişsek, gelecek yıl 4 ya da 5 kat ödeyecektik. Bu da bizim oldukça dar olan bütçemizin beklenmedik bir şekilde olağanüstü ölçüde sarsılması anlamına geliyor. Bu kadar olağanüstü bir şekilde artmış olan vergiyi, ancak sınırlı artabilen gelirimizle nasıl karşılayacaktık? Sonuçta oluşan kaygılarımız, emlak vergisi değerlerinde yapılan bu artışların uygulama, kanunlar, hukuk karşısındaki durumunun ne olduğuna dair merakımızı arttırdı.
1.2.Konuyu düzenleyen Kanunun ilgili fıkra hükmü şöyledir. “Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin (Emlak Vergisi Kanununun 33 üncü maddesinin (8) numaralı fıkrasına göre yapılacak takdirler dahil) yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak, arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilir.
Büyükşehir belediyesi bulunan illerde takdir komisyonu kararları, vali veya vekalet vereceği memurun başkanlığında, defterdar veya vekalet vereceği memur, vali tarafından görevlendirilecek tapu sicil müdürü ile ticaret odası, serbest muhasebeci mali müşavirler odası ve esnaf ve sanatkârlar odaları birliğince görevlendirilecek birer üyeden oluşan merkez komisyonuna imza karşılığında verilir. Merkez komisyonu kendilerine tebliğ edilen kararları on beş gün içinde inceler ve inceleme sonucu belirlenen değerleri ilgili takdir komisyonuna geri gönderir. Merkez komisyonunca farklı değer belirlenmesi halinde bu değerler ilgili takdir komisyonlarınca yeniden takdir yapılmak suretiyle dikkate alınır.
Vergi mahkemelerince verilecek kararlar aleyhine on beş gün içinde Danıştay’a başvurulabilir.
Kesinleşen asgari ölçüde arsa ve arazi birim değerleri, ilgili belediyelerde ve muhtarlıklarda uygun bir yere asılmak suretiyle tarh ve tahakkukun yapıldığı yılın başından Mayıs ayı sonuna kadar ilân edilir.
Bakanlar Kurulu bu fıkrada yer alan dört yıllık süreyi sekiz yıla kadar artırmaya veya iki yıla kadar indirmeye yetkilidir.”
1.3.Kanun hükmünün uygulaması şöyledir.