Diğer Haberler
Emeklilik Yaşının Aşağı Çekilebilmesi İçin Emekli Maaşının Yarı Yarıya İndirilmesi Gerekir
Bağlı, "Böyle bir şey olmayacağına göre, mevcut sisteme devam" dedi.
"SGK'YA SÜREKLİ BASKI GELİYOR"
Başkan Bağlı, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Emeklilik yaşının aşağı çekilmesi, yaşa takılanların erken emekli edilmesi ve intibak gibi konularda SGK'ya sürekli baskı geldiğini belirten Bağlı, bu konularda mutfakta bir çalışmalarının olmadığını ifade etti.
Bağlı, Türkiye'de yetişkin ömrünün (52 yaş ve sonrası) 36 yıl olduğunu ve bunun 33 yılının emeklilikte geçtiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
"SGK olarak emeklilere ayda 18 milyar, yılda 216 miyar lira maaş ödüyoruz. SGK'nın dengesini erken emeklilik bozdu. İnsanlar 36-37 yaşında emekli edildiği için bugün emeklilere düşük maaş vermek zorunda kalıyoruz. Talepler çok; çıraklığı emeklilikten sayalım, stajda geçen süreyi emekliliğe sayalım… Bunlar emekli yaşını aşağı çekmek ve emeklilik sisteminin altını oymaktır. Tam aksine emeklilik yaşı 58-60'tan 65 yaşa doğru gidiyor. Bir yerde 200 milyar lira varsa buyurun emekliliği değiştirelim. Mevcut sigorta primlerini yüzde 100 artıralım, emekli maaşlarını yüzde 50 düşürelim, o zaman olur, maliyet düşer. Ama bunu da herhalde hiç kimse istemez."
Başkan Bağlı, kayıt dışı istihdamda 1 puanlık iyileşmenin SGK'ya 2 milyar lira gelir sağladığını belirtirken,"Kayıt dışı istihdamı ne kadar çok düşürürsek emekli maaşını o kadar artırırız ve daha da kaliteli bir sağlık hizmeti sunabiliriz" dedi. Bağlı, patronların işçisini ya sigortasız çalıştırarak ya da ödediği maaşı düşük göstererek kayıt dışılığa neden olduğunu ifade ederken, bazı işverenlerin çalışanlarına bankadan 3 bin lira maaş yatırıp bin 500 lirasını elden geri aldığını ifade etti. Bağlı, "Böyle bir durumla karşılaşan olursa ALO 170 hattını arasın, hemen müfettiş göndereyim" çağrısında bulundu.