Maliye Postası Dergisi
ELEKTRONİK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA TİCARİ ELEKTRONİK İLETİNİN ANALİZİ
İnternet kullanıcı sayısının gün geçtikçe artması, ticari ilişkilerin de bu ortama kaymasına neden olmuştur. Paha biçilemeyecek değere sahip zaman olgusundan önemli oranda tasarruf sağlayan elektronik ortam, güvenilirlik endişesini azaltarak ticari işlemleri daha da kapsar hale gelmiştir. Elektronik ticaretin yaygınlaşması, bu alanın yasal olarak da düzenlenmesi zorunluluğunu meydana getirmiştir. Bu kapsamda gerek Avrupa Birliği direktifleri gerekse ülkemiz gereksinimleri dikkate alınarak 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hazırlanmış ve 05.11.2014 tarih ve 29166 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Çalışmamızda söz konusu kanun kapsamında gerçekleştirilen ticari elektronik iletilerin gönderilme şartları, içeriği ve reddedilme konularında açıklamalar yapılacaktır.
Elektronik Ticaret Kavramı ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Dünya Ticaret Organizasyonu’na (WTO) göre elektronik ticaret, mal ve hizmetlerin sunum, reklam, sipariş, satış ve pazarlama faaliyetlerinin telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.
6563 sayılı Kanunda ise elektronik ticaret, fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyet olarak tanımlanmıştır. Alan adları ve elektronik posta adresi dışında, mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik olarak elektronik ticarete ilişkin her türlü iletişim elektronik ticaret kapsamında değerlendirilmektedir.
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.