Maliye Postası Dergisi
ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMU (EKAP): TÜRK İHALE SİSTEMİNİN ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİNE İLİŞKİN GENEL DEĞERLENDİRME
Kamu alımlarında bilgi teknolojilerinden ve internetten yararlanma, 2000’li yıllarla birlikte, üzerinde önemli durulan konuların başında gelmektedir. İhale sürecinde bilgi teknolojilerinin kullanılması, ihale ilanlarının internet üzerinden bir platformda yayımlanmasından tüm ihale işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirildiği e-ihaleye kadar farklı şekillerde kendini göstermektedir.
Kamu İhale Kurumu (KİK), kamu alımlarına ilişkin süreçte bilgi teknolojilerinden yararlanarak etkin bir ihale sisteminin oluşturulması amacıyla bir dizi çalışma yürütmektedir. İhale ilanlarının elektronik olarak hazırlanması ve Kuruma gönderilmesi; Kamu İhale Bülteni’nin elektronik olarak yayımlanması; yasaklılık teyitlerinin internet üzerinden gerçekleştirilmesi ile başlayan süreç Kamu Satın Alma Platformu’nun (KSP) oluşturulmasıyla devam etmiştir. 1 Eylül 2010 tarihinde Kamu Satın Alma Platformu’nun yerini Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) almıştır.
İhalelerin kısmen veya tamamen EKAP üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği, 25/2/2011 tarihli ve 27857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olup süreç içerisinde anılan Yönetmelik’te değişiklikler yapılmıştır.
Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ve değerlendirildiği ilk elektronik ihale, 4 Mart 2011 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Başhekimliği tarafından gerçekleştirilmiştir. 2013 yılının Haziran ayından itibaren çerçeve anlaşma ihaleleri kapsamında münferit alımlarda tekliflerin elektronik olarak sunulması ve değerlendirilmesine yönelik ilk pilot uygulamalar gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında 23 adet e-münferit alım ihalesi yapılmış ve 23 adet sözleşme imzalanmıştır.
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP), 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen ihalelere katılım ve ihalelere yönelik verilere ulaşmak için büyük önem taşımaktadır.