Maliye Postası Dergisi
ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI VE E-FATURA ZORUNLULUĞU
Yiğit YILDIZ
1- Giriş
1970’li yılların sonlarına doğru patlak veren enerji açmazı ve sonrasında gündeme gelen sürdürülebilir büyüme olguları, atmosfere karbon salınımında başrol oynayan içten yanmalı motorlu araçların sorgulanmasına neden olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler elektrikli araçlara olan ilginin artmasına yol açmıştır. Dünyada pek çok ülke ekonomisi yatırımlarını pil teknolojileri ve şarj istasyonu altyapılarına yönlendirmiştir(1).
Elektrikli araç üretiminde bu denli büyük bir artış olması elektrikli araçların tamamlayıcısı olan elektrikli şarj istasyonlarında da dikkate değer bir artış yaratmaktadır. Ancak şarj istasyonlarında meydana gelen bu artış vergileme başta olmak üzere pek çok hukuki ve iktisadi düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmaktadır.
Akaryakıt sektörü kayıt dışılık anlamında riskli olarak değerlendirilebilecek sektörler arasında yer almaktadır. Bu durumun farkında olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu elektrikli araç şarj sektörüne yönelik olarak risklerin bertaraf edilmesi gayesiyle çıkarılan “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” elektrikli araç şarj istasyonları sektöründe akaryakıt ve LPG piyasasındaki mevcut yapıya benzer bir oluşum kurmayı hedeflemektedir.
Ülkemizde söz konusu sektörde vergi kayıp ve kaçağını ortadan kaldırmak amacıyla 07 Ekim 2023 Tarihli ve 32332 Sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren 549, 550, 551 sıra nolu VUK Genel Tebliğleri yayımlanmıştır. Söz konusu tebliğlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerinin belge düzenine yönelik bazı düzenlemeler yer almaktadır. Bu çalışmada zikredilen VUK Genel Tebliğlerinin getirdiği vergisel uygulamalara yer verilecektir.
2- 549, 550, 551 sıra nolu VUK Genel Tebliğleri ile ilgili Özellikli Hususlar
549 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği ile akaryakıt istasyonu işletenlerin akaryakıt pompalarına takılı ödeme kaydedici cihazlardan yapılan satışlara (LPG, doğalgaz, elektrik ve benzerleri de dahil) ait mali bilglieri, elektronik ortamda bildirme zorunluluğu tesis eden 527 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin 1. ve 2. maddelerinde yer alan “elektrik” ibaresi çıkarılmıştır.
549 sıra nolu VUK Genel Tebliğ ile elektrik şarj hizmeti, akaryakıt tanımından çıkarılmış ve muhtemel bir ÖTV (1) Sayılı Liste (A) Cetveli kapsamına dahil olma olasılığı kalmamıştır. Çünkü KDV Kanunu’ nun “Teslim” başlıklı 2. maddesinde “su, elekrtik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri şekillerdeki dağıtımlar” mal teslimi olarak addedilmektedir.