Maliye Postası Dergisi
E-DEFTER VE E-FATURA İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER
E-Fatura Nedir?
E-fatura özetle, VUK’un 229, 230 231 ve 232’inci maddelerinde belirtilen, kağıt ortamındaki faturanın şekli, nizamı, kullanma mecburiyeti ve esaslarının kağıt ortamı yerine elektronik ortamda düzenlenmesi, verilmesi, alınması saklanması ve ibrazı bu tebliğle düzenlenmiştir.
E-fatura uygulamasından yararlanmak için belli koşulların taşınması ve izin alınması gerekir.
E-fatura için Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde “www.e-fatura.gov.tr.” adresi ile bir İnternet adresi oluşturulmuşutur.
E-fatura uygulaması ya mükellefin bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulamasına entegre edilmesi yoluyla ya da e-fatura adresi kullanılarak bu adres aracılığı ile gerçekleştirilecektir. Bunun için her bir kullanıcıya ait bir hesap açılacaktır.
Elektronik Defter
Özetle elektronik defter, VUK ve TTK’ya göre tutulması gereken defterlerde yer alan bilgilerin, elektronik ortamda kayıtlanması ve elektronik kayıt ise, elektronik ortamda tutulan ve elektronik defter ve belgeleri oluşturan ve elektronik yöntemlerle işlenmesi ve erişimi olan bilgiyi ifade ettiği şeklinde tanımlanmıştır.
1 No.lu Tebliğin 1’inci bölümünde düzenlemenin hukuk dayanağı ifade edilmiş ve izleyen bölümlerinde ise e-defter için yapılacak başvurunun usul ve esasları açıklanmıştır.
Tebliğ 3.2.bölümünde, e-defter konusunda paket veya özel yazılım üreten firmaların veya yazılımı kendileri yapan mükelleflerin, izin almalarının zorunluluğu ve başvuruda uyulacak esaslar belirtilmiştir.
454 no.lu Tebliğle e-fatura bakımından yapılan kapsam genişletilmesi, e-defter bakımından geçerlidir.