Maliye Postası Dergisi
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA BAZI HUSUSLAR -I
Gelişmekte olan ülkelerde döviz iktisadî kalkınmanın gerçekleştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Döviz, bu gibi ülkelerde yurt içi üretimin gerçekleştirilmesinde yurt dışından getirilmesi zorunlu olan mal ve hizmetlerin sağlanmasında kullanılan bir ödeme aracıdır. Bu nedenle, döviz olan talep aynı zamanda bu iktisadî kıymetin değerini belirlemektedir.
İktisadî gelişme ile birlikte ülkelerin yurt dışına olan bağımlılığının azalması dövize olan talebi etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle, bir ülkenin iktisadî gelişim sürecinde döviz ve döviz ile ilgili işlemler gerek kontrol gerekse dövize olan talebin azaltılması ve döviz kazandırıcı faaliyetleri teşvik amacıyla Devlet tarafından kontrol altında tutulmaktadır.
Döviz kazandırıcı faaliyetlerin teşviki bir yandan ithalatın kontrol altında tutulması bir yandan da devlet tarafından bu alanda verilecek teşvik unsurları ile birlikte uygulandığı sürece başarılı olabilecektir. Bu nedenle, Türkiye'de uygulanmakta olan teşvik politikaları bu perspektifte ele alınmaktadır.
Türkiye'de döviz kazandırıcı faaliyetlerin artırılması amacıyla çeşitli dönemlerde devlet teşvikleri uygulanmıştır. Bu alanda en son Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından 26.05.2015 tarih ve 2015/8 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar alınmıştır. Bu Karar; 94/6401 sayılı İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararına istinaden alınmıştır.
Bu makalemizde, 2015/8 numaralı Karar kapsamında sağlanan teşvik unsurları genel hatları itibariyle analiz edilecektir. Ancak öncelikle bir ön açıklama mahiyetinde mezkûr Kararın amacı, kapsamı ve uygulama biçimi üzerinde kısaca durulacaktır. Bu makalemizde ayrıca, mezkûr Karar kapsamında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar üzerinde durulacaktır.
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KARARIN AMACI