Diğer Haberler
Doğum Yardımından 33 bin 210 Aile Yararlandı.
Yeni doğan çocuklar için herkese devlet tarafından doğum yardımı yapılıyor. İlk çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü çocuğa 600 TL devlet yardımı veriliyor.
Doğum yardımından yararlanmak için en çok başvurunun geldiği il ise İstanbul oldu. İstanbul'u sırasıyla Ankara ve Şanlıurfa takip etti. Ankara'dan 48 bin 721 kişi, Şanlıurfa'dan 40 bin 725 kişi doğum yardımı alanlar listesine kaydoldu.Tunceli, Ardahan ve Bayburt ise doğum yardımı için en az başvuru yapılan iller oldular.
Doğum yardımları hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulamıyor.
Doğum yardımları hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulamıyor. Doğum yardımından yararlanabilmek için eşlerden her ikisinin ya da sadece birinin Türk vatandaşı olması gerekiyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ile izinle Türk vatandaşlığından çıkmış bulunan “mavi kartlı” gurbetçiler de doğum yardımı hakkından yararlanabiliyorlar. Doğum yardımı anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılıyor. Annenin Türk vatandaşı olmaması ya da vefat etmesi halinde ise Türk vatandaşı babaya yapılıyor. Kocası yabancı olan Türk vatandaşı anne ölmüşse, doğum yardımı kanuni temsilciye ödeniyor.
Evlat edinilen çocuklar için doğum yardımı yapılmıyor. Ancak, yeni doğan bir çocuk için ne kadar ödeme yapılacağı belirlenirken evlatlık çocuk da dikkate alınıyor. Bir evlatlık çocuğu varken bebekleri doğan anne baba, ikinci çocuklar için ödenen 400 lira tutarında doğum yardımı alacaklar.
Doğum yardımı almak için başvurulabilecek yerler şöyle:
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri
-Sosyal Hizmet Merkezi
-Kamu personelinin çalıştığı kurum
-Büyükelçilik ve konsolosluklar
-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğum yardımı ödemesini yaparken, başvuruda bulunanların Kimlik Paylaşım Sistemi’ndeki bilgilerine bakıyor ve gerekirse başvuruya olumsuz yanıt verebiliyor. Doğum yardımı talebi reddedilen veya eksik ödenenler itirazda bulunabilir. İtirazların, olumsuz cevabın verilmesinin ardından yazılı olarak 15 gün içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne yapılması gerekiyor.