Maliye Postası Dergisi
DERNEKLERİN KİRALADIĞI VE KİRAYA VERDİĞİ GAYRİMENKULLERDE STOPAJ (TEVKİFAT) SORUNSALI
Gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarına dernek denilmektedir. Anayasamızın 33. maddesinde “Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir” denilerek dernek kurmanın ve dernek üyesi olmanın Anayasal bir hak olduğu belirtilmiştir. Dernekler çok farklı amaçlarla kurulabilmektedir.( Öğrenci Dernekleri, meslek mensuplarının üyesi olduğu dernekler, esnaf dernekleri, yardım amaçlı dernekler gibi.)
Makalemizde vergi mevzuatı ve Maliye idaresinin de görüşleri dikkate alınarak derneklerin gayrimenkul kiralama ve kiraya verme işlemlerinde vergi türleri açısından nasıl bir süreç işleyeceğine yer verilecektir.
YASAL MEVZUAT:
Derneklerin Vergi Usul Kanunu Yönünden Değerlendirilmesi:
213 sayılı Vergi Usul Kanununda derneklerden bahsedilmemekle beraber derneklere ait iktisadi işletmelerden bahsedilmektedir. Kanunun 172. maddesinde, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin defter tutmaya mecbur oldukları belirtilmiştir. Dernekler esas itibariyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu kapsamında işletme hesabı defteri tutmaktadır. Ancak kanunda belirtilen hadleri aşan derneklerin takip eden dönemden itibaren bilanço esasına geçmesi gerektiği Dernekler Kanununda hüküm altına alınmıştır.
Derneklerin Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirilmesi: