Maliye Postası Dergisi
DERNEKLERİN AYNİ OLARAK ALDIKLARI BAĞIŞLAR İÇİN DÜZENLEYECEKLERİ KERMES NEDENİYLE MÜKELLEFİYET DURUMU
Günümüzde dernekler tarafından kimsesiz çocuklar ve ihtiyaç sahipleri için yardım kampanyaları düzenlenmekte, kermeslerde ayni yardımlar kabul edilmekte ve bu ayni yardımlar yine kermeslerde satılarak ihtiyaç sahiplerine bağışlanmak üzere gelir elde edilmektedir.
5253 sayılı Dernekler Kanununa göre dernek; kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır. Kanunda yer alan tanımdan da görüleceği üzere, bir teşekkülün dernek olabilmesi için kazanç paylaşma amacı dışında kurulmuş olması gerekmektedir. Ancak, dernekler kazanç sağlama ve iktisadi amaçlarla kurulmasa da iktisadi işletmeleri aracılığıyla çeşitli faaliyetlerde bulunabilmektedirler. Diğer taraftan, kazanç sağlama amacı olmasa dahi işletmenin konusunun ve faaliyetinin her türlü mal ve hizmet satışı ya da bunlara benzer şekillerde olması ve devamlı surette yapılması durumlarında da derneklere ait iktisadi işletme oluştuğu kabul edilecektir.
Bu çalışmada, derneklerin ayni olarak aldıkları bağışlar için düzenleyecekleri kermes nedeniyle mükellefiyet durumu kurumlar vergisi boyutu ile açıklanacaktır.
MEVZUAT
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Verginin Konusu” başlıklı 1. maddesine göre dernekler kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmazken, aynı maddenin (ç) bendi ile derneklere ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamına alınmışlardır.