Maliye Postası Dergisi
DAR MÜKELLEFİYETE TABİ GERÇEK KİŞİLERİN LİMİTED ŞİRKETTEKİ “ORTAKLIK PAYINI” SATMASI
Levent BAŞAK
Yabancı yatırımcıların Türkiye'de şirket kurmak istediklerinde şirket kuruluşları için 6102 sayılı "Türk Ticaret Kanunu" (T.T.K.) hükümleri dairesinde hareket etmeleri gerekmektedir. Mezkûr Kanun kapsamında yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurabilecekleri şirketler bu Kanunun 124'üncü maddesinde düzenlenmiştir.
T.T.K.'nun 124'üncü maddesine göre yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye'de kurulabilecek ticaret şirketleri şunlardır:
1- Kollektif şirket,
2- Komandiş şirket,
3- Anonim şirket,
4- Limited şirket,
5- Kooperatif şirket.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması ile birlikte yurt dışında mukim yerli veya yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye'de yapılan yatırımların vergilendirilmesi de önemli bir konu haline gelmiştir. Genel olarak yabancı yatırımcıların Türkiye'deki faaliyetleri neticesinde elde ettikleri kazanç ve/veya iratların vergilendirilmesinde Türk hukuk sistemi "dar mükellefiyet rejimi"ni getirmiştir.
Dar mükellefiyet rejimi, gerek 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu (G.V.K.) gerekse 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (K.V.K.)düzenlendiği şekliyle bu mükellefiyet türüne özgü bir takım müesseseleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle, bu rejimde vergilendirme esasları bazı durumlarda çok karmaşık bir yapı arz etmektedir.
Özellikle vergi anlaşmaları da devreye girince dar mükellefiyet rejiminde vergilendirme esaslarının ortaya konulması ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Bu kapsamda olmak üzere bu makalemizde, dar mükellefiyete tâbi gerçek kişilerin Türkiye'de kurulan limited şirketteki ortaklık paylarını satması durumunda elde ettiği gelirlerin vergilendirilmesi esasları vergi anlaşmaları da dikkate alınmak suretiyle analiz edilecektir. Ancak öncelikle Türkiye'de T.T.K. hükümlerine göre limited şirket kuruluşu üzerinde kısaca durulacaktır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
