Maliye Postası Dergisi
ÇOK ULUSLU İŞLETMELER NEYİ RAPORLAYACAK VE RAPORLANAN BİLGİ VERGİ İDARELERİ TARAFINDAN NASIL KULLANILACAK?
Şerife DOĞAN
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)' nın BEPS (Vergi Matrahı Aşındırması ve Kâr Aktarımı) Projesi içinde yer alan ve 15 maddelik eylem planının 13 üncüsü olan transfer fiyatlandırması dokümantasyonunun gözden geçirilmesi başlıklı eylemi kapsamında, ülkeler arası bilgi değişimi ve şeffaflığın sağlanması ve mükelleflerden talep edilen bilgi ve belgelerin daha standart hale gelmesi için Ana Rapor (Master File), Yerel Rapor (Local File) ve Ülke Bazlı (CbC) Raporlama'dan oluşan üç aşamalı bir yaklaşım benimsenmiş ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu tüm OECD ve G20 ülkeleri, 13 üncü eylem planı dahil BEPS’in minumum standartlarını uygulama konusunda taahhütte bulunmuştur. Taahhütte bulunmanın sonucu, söz konusu eylem planı kapsamında tüm ülkelerin uyumlu hareket etmesi ve dolayısıyla ülke bazlı raporlama uygulamasına geçmesidir. Bu kapsamda birçok ülke ya OECD’nin bu konuda yaptığı düzenlemelere atıfda bulunarak veya gerekli düzenlemeleri yasalaştırarak, yayımlayarak kendi ülke mevzuatında değişiklikler yapmıştır. Örneğin; 2015 yılında ABD, Avustralya, Danimarka, Fransa, İrlanda, İtalya, Japonya, Kore, Polonya gerekli düzenlemeler ve kanunlarla ilgili ilk resmî adımları atarak ülke bazlı raporlama kapsamında öncü ülkeler arasında yer almıştır.
Bilindiği üzere, vergi mevzuatımızda mevcut transfer fiyatlandırması düzenlemeleri çerçevesinde iki farklı belgelendirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bunlardan biri kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yıllık olarak ibraz edilen “Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form”, diğeri ise istendiğinde ibraz edilmesi gereken “Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu”dur. Dolayısıyla, 13 numaralı eylem kapsamında belirtilen “Ana Rapor” ve “Ülke Bazlı Raporlama” mevcut dokümantasyon sistemimizde hazırlanması/ibraz edilmesi zorunlu dokümanlar arasında yer almamaktadır. Ancak “Yerel Rapor” içerisinde yer alan bilgi ve belgelerin mevcut transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülükleri arasında bulunan Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporuna birçok yönden benzerlik gösterdiği görülmektedir.
Bu çalışmamızda “Ana Rapor” ve “Yerel Rapor”a değinilmeyecek ülke bazlı raporlama bilgileri ve bu bilgilerin uygun kullanımı konusunda açıklamalara ve birkaç ülke örneğine yer verilecektir.
OECD’nin düzenlemeleri