Maliye Postası Dergisi
CİRO PRİMLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
irmaların satışlarını, rekabet güçlerini, pazar paylarını artırabilmek amacıyla günümüzün rekabetçi piyasa ortamında çok çeşitli pazarlama tekniklerine başvurdukları görülmektedir. Hiç şüphe yok ki bu pazarlama teknikleri içerisinde firmaların sıkça başvurdukları uygulamalardan birisi de “ciro primi” uygulamasıdır.
Ciro primi; bayilere ve sürekli mal alımında bulunanlara belli bir sürede, belirli bir miktarın üzerinde mal alımı şartına bağlı olarak yıl içinde yapılan alımların belli oranında sağlanan nakit, mal ve benzeri şekildeki menfaatlerdir. Bayilerin ve sürekli mal alanların daha fazla mal almalarını sağlamak amacıyla kullanılan bir pazarlama yöntemidir. Burada ana satıcı firmanın amacı, mallarının satışının istenen seviyeye çıkarılmasıdır. Özellikle rekabetin yoğun olduğu sektörlerde bu uygulama çok sıklıkla başvurulan bir pazarlama yöntemidir. Bu yöntemle, bayilere rekabet etmede hareket serbestliği kazandırılmaya çalışılmakta ya da sağlanan diğer çeşitli avantajlarla söz konusu malın satış düzeyi artırılmaya çalışılmaktadır.
Nitekim burada bayilerin veya sürekli mal alımında bulunanların (makalemizin ilerleyen bölümlerinde bayiler veya sürekli mal alımda bulunan firmalar alt firma şeklinde adlandırılacaktır.) ana firmaya vermiş oldukları bir hizmet söz konusudur. Elde edilen ciro primi de verilen bu hizmetin, bu ek çalışmanın, çabanın bir ürünüdür. Dolayısıyla ana firma ile alt firmalar arasında yazılı ya da sözlü olarak düzenlenmiş olan bir sözleşme ve bu sözleşmenin şartlarının yerine getirilmiş olmasına binaen gösterilmiş olan belli bir çabanın, belli bir hizmetin neticesinde hak kazanılan bir menfaat söz konusudur.
Makalemizin ilerleyen bölümlerinde ciro primlerinin vergisel durumu yani gelir, kurumlar ve katma değer vergileri karşısındaki durumunun ne olduğu ve ciro priminin uygulanmasının muhasebeleştirilme işlemlerinin nasıl olması gerektiği konularını irdelemeye çalışacağız.
CİRO PRİMİ UYGULAMASININ VERGİSEL DURUMU