Maliye Postası Dergisi
ÇALIŞAN PERSONELİNİN ARACINI ŞİRKETE KİRALAMASINDA VERGİSEL DURUMLAR
Cemil GÜNDÜZ
1. GİRİŞ
Çalışan işveren ilikileri her güçen gün farklı alanlarda farklı biçimde ortaya çıkabilmektedir. Şirketlerin personellerine sundukları konaklama imkanı, yemek imkanları sosyal devlet ilkesi doğrultusunda ortaya çıkmıştır.
Ancak bazı durumlarda ortaya çıkan ilişkiler ise tamamen gerek şirketin gerekse de personelin çalışma süreçlerinde daha kazanç gütmeleri kaynaklı çıkabilmektedir.
Şirketlerin ticari faaliyetleri için araç kiraladıkları ve bu kiralanacak araçlar için devasa filolara sahip araç kiralama şirketlerinin ortaya çıktığı bilinen bir gerçektir.Ancak bazı durumlarda işletmeler kendi personelin aracını kiralayarak ticari faaliyetlerini idame ettirmektedirler. Bu durum da personel aracını kiralayarak bir gelir elde etmekte, işletmeler de araç kiralama karşılığında gidere katlanmaktadırlar. Şirket açısından da kiralama şirketlerine verilecek kiralama ücretinden daha karlı bir işlem olmaktadır personelden araç kiralanması
Makalemizde personele ait aracın kiralanarak şirket faaliyetlerinde kullanılmasının, hem gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilmesi hem de oluşan vergisel yükümlükler açısından değerlendirilmesi anlatılmaya çalışılacaktır.
2. ARAÇ KİRALAMALARIN PERSONELDEN YAPILMASININ AVANTAJLARI
Şirkete, personele ait otomobilin kiralanması:
a) Personele, aylık bir kira ödeniyor ve kiranın tamamı, şirket hesaplarına gider yazılabiliyor. Ödenen kiradan, yüzde 20 stopaj (vergi kesintisi) yapılıyor. Sorumlu sıfatıyla yüzde 18 KDV ödeniyor ancak aynı KDV indirim konusu yapılıyor
b) Otomobil için yapılan masraflar (yakıt, bakım-onarım gideri dahil), şirket defterine gider yazılabiliyor.
c) Otomobilin sahibi olan personel, 2019’te yıllık kira tutarı 40 bin TL’yi aşmadığı sürece, bu kira gelirini beyan etmeyecek.
d) Otomobil satıldığında, sahibi olan gerçek kişi tarafından elde edilen kazanç beyana tabi değil. Ayrıca, KDV’de sözkonusu değil.
Araç kiralama şirketlerinden yapılan kiralamaların özel bazı avantajları var. Kirayı ödeyen mükellef;
a) Kira ile birlikte ödenen KDV’yi indirim konusu yapabiliyor.
b) Kiralama bedelinin tamamı, gider yazılabiliyor.
c) Kira ödenirken, stopaj yapılmıyor.
Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği gibi, şirkete otomobil almaktansa, personelden ya da kiralama şirketinden otomobil kiralamak daha çok avantaj sağlamaktadır.
3.ARACINI KİRAYA VEREN PERSONELİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ