Diğer Haberler
Borcunu Ödemediği İçin Üç milyon Kişi Bankaların Yasal Takibinde
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği (VYŞD) Başkanı Selçuk Tuncalı, bugüne dek bankalardan satın aldıkları tahsili gecikmiş alacak miktarının 28.7 milyar liraya ulaştığını belirterek “Elimizdeki bireysel borçlu adedi yaklaşık 2 milyondu. 500 bini borçlarını ödedi. Şu an borcunu ödememiş 1.5 milyon müşterimiz var” dedi. Bankalar Birliği’ne göre ise mart itibarıyla bankalara kredi veya kredi kartı borcu bulunan ve borcunu halen ödemediği için yasal takibe giren kişi sayısı 3 milyon 38 bin 590 kişiyi buluyor. Buna göre bankaların varlık yönetim şirketlerine devrettiği 1.5 milyon kişiyle birlikte toplam 4.5 milyon kişi borca batmış durumda. Sorunlu krediler, 2012’den beri toplam kredilerden daha fazla büyüyor.
Öte yandan bankaların satışları içinde bireysel alacaklar daha fazla pay alıyor. Selçuk Tuncalı, mart itibarıyla bankalar tarafından toplam 16.4 milyar liralık bireysel, 12.3 milyar liralık ticari/KOBİ tahsili gecikmiş alacak satışı yapıldğını söyledi. Tuncalı’nın verdiği bilgiye göre 2016’da bankalar tarafından varlık yönetim şirketlerine 6.4 milyar liralık satış yapıldı. Varlık yönetim şirketleri bunun için yaklaşık 600 milyon lira ödedi. Yılın ilk çeyreğinde satış tutarı 1.3 milyar lira oldu. Yaklaşık 67 milyon lira satın alma bedeli ödendi.
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Tengiz ise Türk halkının borcuna sadık olduğunu, ancak ödeme imkânı olmadığı için borcunu ödeyemediğini söyledi. Tengiz, “Yok ki ödeyemiyor. Borçluların yarıdan fazlasına ulaşamıyoruz. Kredi fiyatları çok yüksek, işsizlik çok yüksek. İşsizlik dışında insanların maaşlarını tam olarak alabilmeleri zamanında alabilmeleri de önemli. Ödeme niyeti varsa çözüm gelişiyor. Ticari kurumsal borçlularda daha fazla şikâyet çıkıyor ödememe eğilimi daha fazla oluyor. 2001’den kalan alacaklarımız hâlâ çok” dedi. Nüfus yaşlandıkça ödeme kapasitesinin düştüğünü belirtti.