Maliye Postası Dergisi
BORÇLARINI 7256 VE 7326 SAYILI KANUNLARDAN YARARLANARAK TAKSİTLENDİREN MÜKELLEFLERİN 7440 SAYILI KANUNDA YARARLANMA DURUMLARI
Uğur KIZILGÜL-Ümit BOZKURT
GİRİŞ
7440 sayılı kanun sadece matrah artırımından oluşmamaktadır. Kanunu detaylı olarak incelediğimizde;
1-YAPILANDIRMA
2-MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI
3-İŞLETME KAYITLARINININ DÜZELTİLMESİ
4-DİĞER HÜKÜMLER
Olarak kanunu özetleyebiliriz.
Çalışmamızda ağırlıklı olarak 1.durum yapılandırma hususunun içerisinde yer alan bir önceki dönem af kanunlarında izin verilmeyen ya da sınırlı olarak izin verilen 7256 ve 7326 sayılı kanunlardan yararlanarak taksitlendiren mükelleflerin 7440 sayılı kanunda yararlanma durumları ve özellikli hususlara değineceğiz.
Peki, yapılandırma kapsamında alacakları yeniden yapılandırılan kamu idareleri kimlerdir. Bunlar:
-Hazine ve Maliye Bakanlığı-Vergi Daireleri
-Ticaret Bakanlığı-Gümrük Müdürlükleri
-Sosyal Güvenlik Kurumu
-Büyükşehir Belediyeleri
-Belediyeler
-özel idareleri
-YKOB’lar
Bu alacaklar ise
31.12.2022 öncesi dönemlere ait;
-Vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin vergi cezaları ile gecikme zam ve faizleri
-Tüm idari para cezaları
-Adli para cezaları
-6183 sayılı Kanuna göre takip edilen öğrenim kredileri,
-Ecrimisiller gibi borçlar
-SGK primleri, para cezaları, gecikme cezası, zammı ve faizleri
-Belediyelerin vergi alacakları, ücret ve su alacakları
-Özel idarelerinin alacakları,
-Yatırım malzeleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının (YKOB)
Alacaklarıdır.
2. DEĞERLENDİRME
7440 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasının (b) bendinde “b)11/11/2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 3/6/2021 tarihli ve 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2 nci ve 7 nci maddelerine göre yapılandırılan ve bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabileceği hususu gerek kanun gerekse yayınlanan tebliğde bir önceki uygulamalardan farklı olarak belirtilmiş ve bu konuyla ilgili olarak vergi dairesi sistemlerinde yeni bir ekran açılmıştır.
Bu kapsamda, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında ödenen taksitler için yapılandırma hükümlerinin geçerli sayılacağı ve bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için anılan kanunlara göre tercih edilen taksit süresine uygun katsayı uygulanacağı belirtilmiştir. Peki, kalan taksit tutarlarına konu alacakların durumu ne olacaktır. İşte tam burada vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerek 7440 sayılı kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılacak ve ödenmemiş taksitlere ilişkin kalan katsayı tutarlarının tahsilinden vazgeçilecektir.
7256 sayılı Kanuna ve 7326 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre
yapılandırılan ve 7440 sayılı Kanunun yayımı tarihi itibarıyla bu Kanunlar kapsamında ödemeleri devam eden taksitlendirmelerde kalan taksit tutarlarına konu borçların 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılması mümkün bulunmakta olup, bu takdirde kalan taksit tutarlarına konu borçlar vadesinde ödenmemiş kabul edilecek ve borçlular ödedikleri tutarlar kadar anılan kanunların hükümlerinden yararlanacaklardır. İşte bu noktada 2 farklı durum karşımıza çıkmakta ve mükellefler her iki durumdan birisine seçmektedir.
1.Durum: Borçlular, 7256 sayılı Kanuna ve 7326 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre oluşturulan yapılandırma dosyalarına konu borçları için ayrı ayrı 7440 sayılı Kanundan yararlanma başvurusunda bulunabilirler.
2.Durum: 7256 sayılı Kanun ile 7326 sayılı Kanunun 2
nci maddesine göre yapılandırılan tüm borçları için de başvuruda bulunabiliriler.
Bir diğer husus Borçlular, 7256 sayılı Kanuna ve 7326 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre oluşturulan yapılandırma dosyalarına konu borçları için yine 2 farklı şekilde yararlanabilirler.
1.Durum: Ayrı ayrı 7440 sayılı Kanundan yararlanma başvurusunda bulunabilirler.
2.Durum:7256 sayılı Kanun ile 7326 sayılı Kanunun 2nci maddesine göre yapılandırılan tüm borçları içinde başvuruda bulunabilirler.
7440 sayılı kanunun 9 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasının (b) bendi hükmünden yararlanmak isteyen borçluların konu ile ilgili çıkartılan tebliğ ekinde yer alan başvuru dilekçeleri ile başvuruda bulunmaları ve ayrıca aşağıdaki (Ek:LİSTE II)’yi doldurarak başvuru dilekçelerine eklemeleri gerekecektir.