Maliye Postası Dergisi
BİTCOİN KAZANCI VERGİLENDİRİLMELİ MİDİR?
Ahmet ARABACI
Son zamanlarda ekonomi ve finans programlarında en çok konuşulan konulardan birisi şüphesiz ki Bitcoin. Peki bu Bitcoin nedir? Bitcoin’e yatırım yapmak mantıklı mıdır? Bitcoin mal mıdır? Hizmet midir? Para mıdır? Bitcoin’i vergisel açıdan değerlendirmek için öncelikle bitcoin’in ne olduğunu ortaya koymamız gerekmektedir. Açıkçası şu ana kadar Bitcoinin ne olduğu konusunda kesin bir tanım yapan olmamıştır. Ekonomistlerin bir kısmı “para”, bir kısmı “mal”, bir kısmı “hizmet” başka bir kısmı “hiçbir şey” demiştir.
Bu çalışmamız ile, Bitcoinin Türk Vergi Sistemindeki yerinin ne olduğu ve elde edilen bu baş döndürücü kazancın vergilendirip vergilendirilmeyeceği sorularının cevaplarını bulmaya çalıştık.
1. Bitcoin Kavramı Ve Tarihçesi
2008 yılında dünya genelinde küresel bankacılığa ve ekonomik krizin olduğu dönemde 31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından Japonya'da, “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” başlıklı makale yayınlamış ve Bitcoin kavramını ilk kez burada kullanılmıştı. 3 Ocak 2009 tarihinde ise Bitcoin faal hale gelmiş ve Bitcoin Blockchain'indeki ilk blok kazılmıştı. Böylece Bitcoin ortaya çıkmış oldu.
Bitcoin herhangi bir merkez bankası veya resmi kurul ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir aracı kuruma gerek kalmadan transferi yapılabilen ve B karakteri ile sembolize edilen sanal bir kripto para birimidir. Değeri tamamen arz ve talep dengesi ile belirlenen, kayda değer bir topluluk tarafından işlem yapılan digital bir para birimidir. Bitcoin kripto para birimleri içinde en ünlü olandır. Ancak Bitcoin dışında sayıları 1.300’ü aşmış olan farklı altcoinlerdebulunmaktadır.
21 milyon adetle sınırlanan Bitcoinin birim fiyatı 10.000 Doların üzerinde ve piyasa değeri 350 milyar Dolar seviyesindedir. Bitcoin'in işlem hacminin artışı düşünüldüğünde, ülkelerin bu ve buna benzer dijital para birimleri hakkında piyasanın korunması açısından yasal düzenlemeler yaparak gerekli önlemleri alması kaçınılmaz hale gelmiştir.