Maliye Postası Dergisi
BİR İHALEDE TEKLİF ZARFI İÇİNDE BİRDEN FAZLA TEKLİF MEKTUBU SUNAN İSTEKLİNİN TEKLİFİ KABUL EDİLİR Mİ?
Kamu alımlarının kamu ihale mevzuatı ile belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştiğini ve bu bağlamda, anılan mevzuatça belirlenen şekil şartlarının önemli olduğunu, buna aykırı tutum ve davranışların ise ihalenin iptalinden başlamak üzere çeşitli yaptırımların uygulanmasını gündeme getirdiğini öncelikli olarak ifade edebiliriz.
İhale sürecinin, bir tarafını ihaleyi gerçekleştiren idare, diğer tarafını ise teklif veren istekli olmak üzere iki tarafı bulunmaktadır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre “İstekli”; mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidini, “Teklif” ise, anılan Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgilere karşılık gelmektedir.
Kamu alımları emredici hukuki düzenlemeler ışığında idarelerce sonuçlandırılmaktadır. Bu nedenle temel hukuki düzenlemeler ışığında konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Zira, Giriş paragrafında vurguladığımız şekil şartları kapsamında, anılan Kanunun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde; Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgelerin bir zarfa konulacağı, zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılacağı, zarfın yapıştırılan yerinin istekli tarafından imzalanıp mühürleneceğine (kaşeleneceğine) vurgu yapılmıştır.