Maliye Postası Dergisi
BİOREZONANS FAALİYETİ NASIL VERGİLENDİRİLİR?
Firuzan TIĞLI
Alternatif tıp tedavi yöntemi olan biorezonans, vücudun elektriksel dengesindeki bozuklukları saptayarak hastalıkların teşhis edildiği ve bu dengenin yeniden sağlanarak hastalıkların iyileştirildiği iddiasına dayanmakta olan bir yöntemdir. Biorezonans fiziksel bir teknik olup kimyasal ilaç kullanılmadan elektromanyetik frekanslar uygulanarak hastalıkları iyileştirdiği öne sürülmektedir. Biorezonans tedavisi yapanlar mesleki bilgilerini ve ihtisasa dayanan becerilerini kullanmaktadırlar.
Bu bilgiler ışığında bu faaliyeti uygulayanların nasıl vergilendirileceği, hangi gelir unsuruna gireceği ve defter tutmalarına gerek olup olmadığı hususları açıklanmaya çalışılacaktır.
KANUNİ DAYANAKLAR:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş olup, bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için, emek-sermaye, devamlılık, organizasyon ve kazanç elde etme özelliklerini taşıması gerekmektedir.
Aynı Kanunun;
65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmü,
66 ncı maddesinin birinci fıkrasında, "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez..." hükmü
yer almaktadır.
19.02.1999 tarihli ve 23616 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Serbest Meslek Faaliyeti" başlıklı (1.1) bölümünde; bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin;
-sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye ve ihtisasa dayanması,
-bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması,
-devamlı olması,
unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunduğu açıklanmıştır.
Buna göre, serbest meslek faaliyetinde ana unsur faaliyetin sermayeden çok kişisel çalışmaya, ilmi ya da mesleki bilgi veya ihtisasa dayanmasıdır. Serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen kazançların daha çok emek ürünü olması, emeğin bedeni değil, ilmi veya mesleki bilgi veya ihtisasa dayanan fikri bir emek olması gerekmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176, 177 ve 178 inci maddelerinde tüccarlarda defter tutma esaslarına, 210 uncu maddesinde ise serbest meslek erbabının düzenleyeceği kazanç defterine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
Yine aynı Kanunun 236 ncı maddesinde de, serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu belirtilmiştir.
DEĞERLENDİRME:
Biorezonans, hastalıkları ortaya çıkaran, vücuda zararlı etkenlerin ortadan kaldırılmasını sağlayan, hastalığa neden olan gerçek sorunu tespit ettikten sonra kişiyi bütünsel olarak ele alıp buna göre frekans tedavisi yapan tamamlayıcı bir tıp metodu olup yoğun emek ve mesleki bilgi gerektiren bir faaliyettir.