Maliye Postası Dergisi
BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN ŞAHIS ŞİRKETLERİNİN GVK’NIN 81. MADDESİ KAPSAMINDA SERMAYE ŞİRKETİNE DEVRİ
İlk defa ticari faaliyete başlayacak girişimciler, kuruluş masraflarının düşük olması, asgari sermaye şartı bulunmaması, kuruluş ve kapanış işlemlerinin sermaye şirketlerine nazaran daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gibi sebeplerden ötürü başlangıçta şahıs firması kurmayı tercih etmektedir.
Ancak işlerin büyümesi ile birlikte şahıs işletmelerinin, ticari hayatta sermaye şirketi olmanın verdiği güven ve itibardan faydalanmak, daha kolay kredi kullanabilmek, daha az vergi ödemek ve kurumsallaşmak gibi gerekçelerle sermaye şirketine dönüşmek istedikleri bilinmektedir. Bu şirketler tür değiştirmek sureti ile sermaye şirketine dönüşebilecekleri gibi, mevcut veya yeni kurulacak bir sermaye şirketi ile birleşerek de faaliyetlerini sermaye şirketi çatısı altında sürdürebilirler.
Şirket birleşmesi, iki ya da daha fazla şirketin faaliyetlerini ekonomik ve hukuki açıdan bir araya getirerek tek çatı altında bütünleşmeleri olarak tanımlanabilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 81. maddesinde, kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin belirtilen şartlar dahilinde bir sermaye şirketine devredilmesi halinde değer artış kazancı hesaplanmayacağı ve vergilendirilme yapılmayacağı hükümlerine yer verilmiştir. Bu yönüyle devir birleşmenin özel bir türü olarak nitelendirilmektedir.
Uygulamada devir sureti ile yapılan birleşmeler dolayısı ile şahıs şirketlerinin (demirbaş ve stokları için) devralan sermaye şirketine fatura düzenlemesi gerektiği yönünde bazı vergi dairelerince mükelleflerin zorlandığı ve konu ile ilgili yanlış özelgeler verildiği tespit edilmiş olup, yasal düzenlemeler ışığında vardığımız görüşümüze yazının ilerleyen bölümlerinde yer verilecektir.