Maliye Postası Dergisi
BELEDİYELERE GIDA BANKACILIĞI KAPSAMINDA YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLARIN VERGİYE TABİ GELİRDEN İNDİRİMİ
Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 40/10. maddesine göre, fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan ticari işletmeye dahil malların (gıda, temizlik, giyecek, yakacak maddelerinin) maliyet bedelleri gider olarak kaydedilebilmektedir. Gider yazma işlemi ise, faturanın bir yandan gelir, bir yandan da gider kaydedilmesi suretiyle gerçekleştirilmektedir.
Yapılan bir harcamanın vergi kanunları uyarınca vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınabilmesi için harcamanın kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle yapılan harcamanın gider olarak kabul edilebilmesi için, harcama ile kazanç arasında bir illiyet bağı bulunmalıdır. Ancak bazı durumlarda vergi kanunları bu illiyet bağı olmadan da yapılan harcamaların matrahın tespitinde indirim konusu yapılmasına izin vermiştir. Bu indirimlerin başında bağış ve yardımlar gelmektedir. Kanun koyucu bir takım amaçlarla (sosyal, bilimsel, kültürel, teknolojik, eğitim, sağlık, sanat, spor, güvenlik gibi) yapılan bağış ve yardımların belli şartlar altında vergiye tabi gelirden indirimine imkan tanımıştır.
Uygulamada yaşanan tereddütlerden birisi de Gıda bankacılığı kapsamında belediyelere yapılan bağış ve yardımların vergiye tabi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususudur. Makalemizde bu konuya açıklık getirilmeye çalışılacaktır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
