Maliye Postası Dergisi
BELEDİYELERCE YAPILAN VERGİ TARHİYATI SONRASI MÜKELLEFLERİN SEÇENEKLERİ
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 20. maddesi uyarınca Verginin tarhı, vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tespit eden idari muameledir.
İkmalen, re’sen ve idarece tarh edilen vergiler ihbarname ile ilgililere tebliğ olunur. Nev’i ve doğuşu ayrı olan vergiler için ayrı ihbarname kullanılır. Vergi ve ceza ihbarnamelerinin muhteviyatı Vergi Usul Kanununun 35 ve 366. maddelerinde belirtilmiştir. Vergi ihbarnamelerinde takdir komisyonunun kararı üzerine tarh edilen vergilerde kararın ve re'sen takdiri gerektiren inceleme raporunun birer sureti ihbarnameye eklenir. Ceza ihbarnamelerinde ise; cezayı gerektiren olayın tesbitine dair tutanak sureti ile inceleme raporunun birer örneği ihbarnameye bağlanır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 1. maddesi uyarınca Vergi Usul Kanunu hükümleri belediyelere ait vergi resim ve harçlar hakkında da uygulanır. Buna göre Belediyelerce tarh edilen vergiler ve kesilen cezalara karşı mükelleflerin yasal haklarını ve izleyebileceği başvuru yollarını ana hatları ile izleyen bölümlerde açıklanmıştır.
BELEDİYELERCE YAPILAN VERGİ TARHİYATI SONRASI MÜKELLEFLERİN SEÇENEKLERİ
A - Vergi Hatasının Düzeltilmesi Talebi