Maliye Postası Dergisi
BELEDİYEDEN KİRALANAN TAŞINMAZIN KİRACISI TARAFINDAN YENİDEN KİRAYA VERİLMESİ
Güven DENİZ
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediye Meclisinin görevlerinin sayıldığı 18’inci maddesinde, “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek” ve Belediye Encümeninin görevlerinin sayıldığı 34’üncü maddesinde “Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek” şeklinde kiralamaya ilişkin düzenlemeler yer almıştır. Bu çalışmada ise belediyeden kiralanan taşınmazın kiracısı tarafından yeniden kiraya verilmesi işleminin vergi kanunları karşısındaki durumu hakkında bilgi verilecektir.
Belediyeden Kiralanan Taşınmazın Yeni Kiracısı Tarafından Tekrar Kiraya Verilmesi
Gayrimenkul kiralaması ticari bir organizasyon içinde yapıldığında kiralamanın ticari faaliyetin bir unsuru sayılması, ancak ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça belli olmadığı hallerde ise faaliyetin devamlılık kasıt ve niyeti ile yapıldığını belirleyen objektif ölçü olarak, muamelede çokluk olup olmadığına bakılması gerekmektedir.
Devamlılık unsuru, bir hesap dönemi içinde aynı veya ayrı faaliyet alanlarında ticari mahiyet arz eden işlemlerin birden fazla yapılmasını ifade etmektedir. Aynı hesap döneminde tek işlem nedeniyle ticari faaliyetin devamlılık unsurunun oluştuğunu kabul etmek mümkün olmamakla birlikte, faaliyetin organizasyon gerektirmesi veya amacının ticari olması durumunda devamlılık unsurunun varlığı kabul edilir.