Maliye Postası Dergisi
BAZI AVUKATLIK HİZMETLERİNDE KDV ORANININ DÜŞÜRÜLME KARARININ VERGİLENDİRME İLKELERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Mehmet YÜCEL
1 Ekim 2019 tarih ve 1594 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Ekli “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın yürürlüğe konulmasına, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28’inci maddesi gereğince karar verilmiştir. Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı 2 Ekim 2019 tarih ve 30906 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
1594 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı aşağıdaki şekildedir:
“Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar
Madde 1- 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (II) sayılı listenin “B)DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümüne aşağıdaki sıra eklenmiştir.
“32-Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemelerinin görev alanına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri,”
CUMHURBAŞKANI KARARIYLA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ
1594 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri, ve çocuk mahkemelerinin görev alanlarına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı %18’den %8’e düşürülmüştür. Ancak katma değer vergisi oranındaki bu düşüş tüm avukatlık hizmetlerini kapsamamakta, yalnızca Cumhurbaşkanı Kararında sayılan hizmetleri kapsamaktadır. Yapılan bu değişiklik yeni Yargı Reformu Strateji Belgesindeki hedeflerden birisinin hayata geçirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çünkü bazı alanlardaki avukatlık hizmetlerinde katma değer vergisi oranlarının düşürülmesine ilişkin olarak yapılan bu değişiklikle vatandaşlarımızın hukuki yardıma erişim maliyeti azalacak ve adalete erişimi kolaylaşacaktır. Yine bu değişiklik etkin ve hızlı işleyen bir adalet sisteminin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
YMM VE SMMM VERİLEN HİZMETLERİNDE UYGULANAN KDV ORANI
Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Tahkim işleri dolayısıyla hakemlerin aldıkları ücretler ile kolektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyetini kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde ifa eden; avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır. Mevcut vergi sisteminde bütün serbest meslek erbabı gibi YMM ve SMMM’lerinyaptıkları serbest meslek faaliyeti ve hizmetleri için %18’lik katma değer vergisi oranı uygulanmaktadır. Bilindiği üzere yıllardır Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve benzer şekilde serbest meslek faaliyetinde bulunanlar özellikle mesleki birlikleri olan TÜRMOB aracılığıyla %18’lik katma değer vergisi oranının düşürülmesi yönünde talepte bulunmakta ve ilgili makamlar nezdinde girişimde bulunmaktadırlar. Ancak şuana kadar bu yöndeki taleplerine karşı olumlu bir cevap alabilmiş değillerdir.