Maliye Postası Dergisi
BASİT USULDE VERGİLENDİRME
Erdinç SAKİN
Makalemizde basit usul mükelleflere sağlanan kolaylıklar, kazancın tespiti (genel ve özel şartlar), basit usulün hududu ve beyan sistemi gibi vergilendirmeyi içeren hususlar ayrıntılarıyla ele alınacaktır.
Gelir vergisine tabi olan ticaret ve sanat erbabı, kazancın tespit usulü bakımından basit usul ve gerçek usul olarak ikiye ayrılmaktadır. Basit usul gerçek usule göre daha basit ve daha avantajlıdır. Şöyleki, gerçek usule tabi mükellefler KDV, Gelir Vergisi, Gelir Geçici Vergi ve Stopaj gibi vergileri beyan edip öderken Basit usul mükellefler sadece basit usul ticari kazançlarının vergisini (Gelir Vergisi) yılda bir kez beyan ederek iki taksitte ödemektedirler.
Basit Usulde Vergilendirmenin Sağladığı Kolaylıklar
- Defter tutulmaz.
- Vergi tevkifatı yapılmaz ve muhtasar beyanname verilmez.
- Geçici vergi ödenmez, buna ilişkin beyanname verilmez ve bildirimde bulunulmaz.
- Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.
- Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz.
- Alınan ve verilen belgelerin kayıtları mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarındaki bürolarda tutulmaktadır. Ancak, isteyen mükellefler kayıtlarını hiçbir yerden izin almadan kendileri tutabilecekleri gibi meslek mensuplarına da tutturabilirler.
- Ticari kazançlarına yıllık 9.000-TL (01.01.2019dan itibaren 11.000- TL) indirim yapılmaktadır.
- Engellilik indiriminden faydalanabilirler.
Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Basit usule tabi olabilmenin genel şartları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 47’nci, özel şartları ise 48’inci maddesinde belirtilmiştir.
Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti (G.V.K. Madde 46)