Diğer Haberler
Bankalarca Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Karşılık Ayrılmasına İlişkin Yönetmelik
Resmi Gazete’de yayımlanan bankalarca kredilerin ve diğer alacakların niteliklerinin belirlenmesi ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişiklikle, yönetmeliğin “Donuk Alacaklar” başlıklı 5. maddesine ek yapıldı. Maddenin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle, tüketici kredilerinin kredi bazında değerlendirilebileceği maddeye eklenerek, bu kredilerin donuk alacak olarak sınıflandırılmasına imkan tanındı.
Daha önceki düzenlemede bir bankadan birden fazla kredi kullanan kişi veya şirketler, borçlarından sadece bir tanesini dahi vadesinden 90 gün geçtiği halde ödeyemediğinde, diğer aldığı tüm kredileri de aynı kapsamda değerlendirilerek donuk krediye dönüştürülüyordu. Donuk kredi, kredinin tahsilinin imkansız hale geldiğini işaret ettiği için bankalar sadece ödenmeyen kredi için değil, vadesi henüz gelmemiş diğer krediler için de yüksek oranlarda karşılık ayırmak zorunda kalıyordu. Bankalar donuk kredilere yüksek karşılık ayırdıklarında sadece o krediden zarar etmekle kalmıyor, aynı zamanda elindeki nakit varlıkların bir bölümünü kredi olarak satamıyor, faiz gelirinden mahrum kalıyor, bankaya ilave özkaynak koymak zorunda kalıyor ve sonuçta kârlılıkları düşüyor. Bankalar sadece ödenmeyen değil, aynı müşterisine açtığı tüm kredileri donuk statüsüne almak zorunda kalınca da zarar katlanarak artıyor.
Yönetmelik değiştiren BDDK müşterisine birden fazla tüketici kredisi satan bankalar için sadece geri dönmeyen krediyi donuk sayacak. Bu sayede bankaların yükü büyük ölçüde hafifleyecek. Tüketici kredilerinin dışında kalan donuk krediler için ise şimdilik bir değişiklik yapılmadı.