Maliye Postası Dergisi
AZAMİ KAZANCI AŞAN PRİMLERİN İADESİ HANGİ ŞARTLARDA YAPILIR
Cengiz TÜRKCAN
Sosyal güvenlik sistemi, kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkileyen tüm riskleri değil, onun ekonomik güvencesini ilk anda sarsabilecek sosyal riskleri kapsamına almıştır. Bu riskler fizyolojik (hastalık, sakatlık, yaşlılık), sosyo-ekonomik (işsizlik) ve mesleksel (iş kazaları ve meslek hastalıkları) nitelikli sosyal riskler olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu risklere karşı sosyal güvenlik sistemi devreye girer ve kişiye gerekli olan yardımları sağlar.
Sağlanan yardımlar ülkemizde primli sistemin içinde karşılanmaktadır. Primli sistemde ise sigortalılar almış oldukları aylık miktarlarına göre sosyal güvenlik kurumuna belirli oranlarda prim öderler ve ödenen primler sosyal güvenlik sisteminin gelirlerini oluşturur. Prime esas kazanç miktarı Kanunda belirtilen asgari ve azami kazanca göre belirlenir. Asgari kazancın altında veya azami kazancın üstünde olamaz. Son değişiklikle 2019 yılı prime esas kazanç sınırları değişmiştir.
Bu makalede, birden fazla işyerine tabi çalışıp prime esas kazançları azami kazancın üzerinde kalan ve fazladan ödenen sigortalıların primlerinin iadesinin ne şekilde yapılacağı hususlarına açıklık getirilecektir.
5510 SAYILI KANUNDA PRİME ESAS KAZANÇLARLA İLGİLİ ÖNGÖRÜLEN HÜKÜMLER
Bilindiği üzere, anılan Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrası (a) bendinde bir hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanların sigortalı sayılacağı öngörülmüştür.
Kanunda öngörülen hükümden de anlaşılacağı üzere birden fazla işveren tarafından çalıştırılmanın önünde yasal bir engel olmadığı gibi, sigortalının birden fazla işyerinde çalışması durumunda her işyerinde kendisi adına prim ödenmesi zorunludur.
Anılan Kanunun 87. maddesinde, 4/1-(a) kapsamında sigortalı bildirilenlerin, prim ödeme yükümlüsünün işverenler olduğu belirtildiğinden, işveren çalıştırdığı her bir sigortalı için prim ödemek zorundadır. Birden fazla işyerinde çalışan sigortalının çalıştığı her işverenin, ilgili sigortalı adına ayrı ayrı, aylık prim ve hizmet belgesi vermesi ve ödeme yapması gerekir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
