Diğer Haberler
‘Avrupa’nın Tarım Üssü Oluruz’
Türkiye’nin tarımda yıldız ülke olabileceğini söyleyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı ve Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Avrupa’nın gıda üretim merkezi olma fırsatımız var. Potansiyelimiz yüksek. Sadece uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var. Tarımsal üretim seferberliği başlatmalıyız. Ürün planlaması yapmalı, ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız” dedi.
Tahir Büyükhelvacıgil, şunları söyledi:
Tarım ve gıdada yeni bir dönemin temelleri atılıyor. Artık her ülke kendi kendine yetmek, önce kendi ihtiyaçlarının güvenliğini sağlamak ve üretimi ön plana almak zorunda. Birleşmiş Milletler, pandemi nedeniyle küresel ekonominin yüzde 3.2 küçüleceğini, maliyetinin ise 2020 ve 2021’de 8.5 trilyon doları bulmasını beklediğini açıkladı. Ancak şu anda gözüken tablo özellikle ülkelerin gıda tedariği, küresel gıda ticareti ve gıda güvenliği tedbirleri açısından kendine döndüğünü gösteriyor. ‘Bu pandemi süreci aslında tarım sektörünün ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gösterdi.
Tarımda yıldız ülke olabiliriz. Avrupa’nın gıda üretim merkezi olma fırsatımız var. Potansiyelimiz yüksek, sadece uzun vadeli, sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var. Tarımsal üretim seferberliği başlatmalıyız. Ürün planlaması yapmalı, ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız. Temel gıda maddelerinden olan yağlı tohumlarda yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız. Ülkemiz bitkisel yağda yurt dışı bağımlılıkta kritik eşiği aşmış durumda. Ülkemizin yağlı tohum ve türevlerinde dış ticaret açığı 2 milyar 392 bin dolar civarında. Tek çözüm üretim. Yağlı tohumları ‘stratejik ürün’ ilan etmeliyiz. Ekilebilir arazi sayımızı artırmalı, çiftçimizin üretim yapmasını sağlayacak politikalarla, üretim seferberliği başlatmalıyız. Sadece ayçiçeğinde yapacağımız doğru bir üretim planlaması ile ekonomimize çok büyük katkı sağlayabiliriz.
Tarımdaki zenginliğimizi maalesef yeterince değerlendiremiyoruz. 57 milyar dolarlık üretim kapasitemizi artırarak, tarım ve gıda ihracatımızı yükseltecek bir potansiyelimiz var. Lojistik anlamda kritik bir noktadayız. Uzun vadeli, üretim odaklı, sürdürülebilir politikalar bizi gıda tedarik zincirinin en büyük halkası ve ‘yıldız ülke’ yapar.
Yağlı tohumda üretim açığımızın kapatılmasında Türkiye florasına uyumu ve çiftçimizin en iyi tanıdığı ürün olması açısından ayçiçeği çok önemli bir ürün. Dünya ayçiçeği ithalatında yüzde 39 ile şu anda dünyada ilk sırada yer alıyoruz. Avrupa Birliği (AB) yüzde 24.4 ile ikinci, yüzde 10.2 ile Çin üçüncü sırada. Yıllara göre de ithalatımız artıyor. Ayçiçeği tohumu üretimimizi mutlaka iki katına çıkarmalıyız. Bitkisel yağ açığımızın kapatılmasında ekim alanımızın 650-700 bin hektardan en az 1 milyon hektarın üzerine, ortalama verimin ise kültürel tedbirlerle 250 kg’dan 300 kilogramın üzerine çıkarılması gerekiyor. Böylece yıllık üretimimiz 2.5-3 milyon tonun üzerine çıkabilecek.
GENÇ ÇİFTÇİLERE İHTİYACIMIZ VAR
Tarımdaki potansiyelin ortaya çıkarılması için çiftçilerin üretim isteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükhelvacıgil, “Hem çiftçilerimizin sayısını hem de ekilebilir tarım arazisini artırmalıyız. En önemlisi tarımsal üretimdeki nüfusumuzu gençleştirmeliyiz. Teknolojiyi iyi kullanan, dünyadaki trendleri iyi takip eden genç çiftçilere ihtiyacımız var” dedi.