Diğer Haberler
Avrupa’dan ithal edilen 900 milyon dolarlık konfeksiyonun çok büyük oranda Çin malı olduğu tespit edildi.
AB ’nin yetkili makamlarınca düzenlenmesine rağmen değişik kaynaklardan gelmekde olduğu belirlenen mallar, bundan akabinde sanayi ve alış-veriş odalarınca detaylı incelemeye tabi tutulacak.
Türkiye 2014’te, hazır giyim ve konfeksiyon ithalatını, % 3.1’lik artışla 3 milyar dolara çıkardı. Bunun yaklaşık olarak % 29’u, demek oluyor ki 900 milyon dolara yakını Avrupa Birliği AB ülkelerinden ithal edildi.
Müfettişler rapor etti
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gümrük ve alış-veriş bölge müdürlüklerine gönderilmektde olan genelgeye göre, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Sami Ceyhan ile Gümrük ve Ticaret Müfettişi Lütfi Uyanık tarafından yapılan 18 Şubat 2015 tarihli inceleme raporunda, şu ifadeler katıldı :
“A.TR dolaşım belgesi çerçevesinde Avrupa Birliği AB ’den gelen ve Avrupa Birliği AB menşeli olarak beyan edilen eşyaların, A.TR dolaşım belgelerinin Avrupa Birliği AB ülkelerinin yetkili makamlarınca düzenlenmesine rağmen, söz konusu eşyaların Avrupa Birliği AB menşeli olmadığı anlaşılmıştır. Bu sebeple AB ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi çerçevesinde gelen ve anti-damping vergisi, ilave gümrük vergisi ve/ ya da ek mali yükümlülüğe tabi olan 54.07, 55.13, 55.14, 55.15, 55.16, 58.10, 61.01, 61.04, 61.05, 61.06 gümrük tarife pozisyonlarında bulunan kumaş/mensucat cinsi eşyaların ithalinde menşe ispat belgesi aranmasının mecbur hale getirilmesi gerekmektedir.”
Kaynağı sorulacak
Genelgede, önlemlerin etkisiz kılınmasına dönük girişimleri önlemek için, Avrupa Birliği AB ’den giren ürünlerden menşe şehadetnamesi aranması istendi.
Ceket Çin malı çıktı
Edinilen bilgiye göre, Avrupa ülkelerinden gelmekde olduğu belirtildiği halde başka ülkelerden gönderildiği anlaşılan ürünler arasında kadın, erkek ve çocuk giyimine yönelik dokuma, örme giyim, palto, kaban, anorak, takım elbise, ceket, gömlek, bluz, etek, pantolon, pantolon etek, tulum, şort bulunuyor. Ürünlerin genel olarak Çin ve Uzakdoğu kökenli olduğu öğrenildi.
Yeni prosedür ile eskiden Avrupa makamlarının damga vurup “ Avrupa Birliği AB kökenli mal” diye Türkiye’ye soktuğu mallar artık, ithalatçı firmanın bağlı olduğu sanayi ve alış-veriş odalarınca denetlenecek.
Avrupa Birliği AB ’den gönderilmektde olan tekstil ürünlerinde gönderici ve alıcı isimleri, malın cinsi, sıfatı ve ambalaj şekli, koli adedi, marka ve numarası, malın ağırlığı, birim fiyatı, malın yüklendiği vasıtanın ismi ve devinim tarihi, yükleme limanı ya da yükleme yeri gibi bilgiler aranacak. Sanayi ve alış-veriş odaları malın avrupa dışı kaynaklı olduğunu tespit ederse, ürün arka gönderilebilecek, vergi tarifeleri değişebilecek.
Arka kapıdan dolaşıyorlar
Türkiye’ye Avrupa Birliği AB ülkelerinden gelen Avrupa menşeili ürünler ile başka ülkelerden yola çıkarak Avrupa üzerinden gelen ürünler değişik muamelelere tabi.
Örneğin, Almanya’dan gelen ve Çin malı olduğu bildirilen ürün ile Alman malı ürün değişik süreçlerden geçiyor. A.TR dolaşım belgesi çerçevesinde AB ’nden ( Avrupa Birliği AB ) gelen ve Avrupa Birliği AB menşeli olarak beyan edilen eşyalar, Türkiye ve AB arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasınca serbest gümrük muafiyetinden yararlanılarak getiriliyor.
Vergi yüksek olunca
Gümrük Birliği kapsamındaki bir ülkeden gelen ancak, A.TR dolaşım belgesi bulunmayan bir eşyaya üçüncü ülkelere uygulanan vergi oranları uygulanıyor.
Uzakdoğu ülkeleri ve bilhassa Çin’den çok fazla ucuza temin edilen ancak, anti-damping vergisi ile ilave gümrük vergisine tâbi olan ürünler, Polonya, Bulgaristan, Romanya, İspanya, gibi Avrupa Birliği AB ülkelerinden Türkiye’ye ithal edilmiş gibi gösteriliyor.

Maliye Ekipleri Birçok Sektörde Hasılat Tespitlerine Başladı

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikle Aile Hekimi Değişikliği Kolaylaştırıldı

Siber Zorbalık İhbar Hattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Tapu İşlemlerine İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

SGK 2024'te 33,7 Milyar TL Rapor Ödemesi Yaptı

DİR Kapsamında Yapılan İthalat Suistimal Ediliyor

6 ay 6 bin Kilometre İle İlan Kısıtlamasına Uymayanlara 52 Milyon Lira Ceza

Özel Hastane Yönetmeliğinde Değişiklik

Elektrik Faturasını Düzenli Ödeyenden Güvence Bedeli Alınmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2025 Muayene Katılım Ücretleri

2024 Yılında En Çok KDV Oran Uyumsuzluğu, Belge Düzeni, Ödemelerin Kayıtlarla Uyumu Hususları Denetledi

2025 Yılına Dair Alkollü İçkilere İlişkin Tesis Kurma, Üretim Ve Proje Tadilat İzni Bedelleri

Yetki Alanı Dışında ve Tarafların Farklı Birimlerde Bulunmaları Halinde Tapu İşlemlerinin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Kazaya Karışan Araçlara İlişkin Düzenlenen Eksper Raporları e-Devlet Sistemine Yüklendi
