Maliye Postası Dergisi
ASKERLİK BORÇLANMASINDA NE DEĞİŞTİ?
Mustafa GÜNŞEN
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun Sigortalıların borçlanabileceği süreler konulu 41. Maddesinin (b) fıkrasında Sigortalıların (veya sigortalının vefatı halinde hak sahiplerinin) Er veya erbaş olarak Silah altında veya Yedek Subay okulunda geçen sürelerin borçlanabileceği ve bu kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılacak gün sayısı kadar geriye götüreceği , Aylık bağlanmasına hak kazanılması durumunda ilgililere borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanacağı ile; ayrıca konu ile ilgili SGK genelgesine göre de askerlik hizmetinden sayılan izin, hava değişimi, istirahat süreleri, birliğe sevk tarihi ile birliğe katılış tarihi arasında geçen süre veya erken terhis mahiyetinde izinli sayılan süreler ile askerlik hizmetinden sayılmayan sürelerde hizmet akdine tabi çalışılması durumunda, bu sürelere ilişkin belge sunulması ve bildirilen hizmetlerin fiili çalışmaya dayanmadığına dair aksine bir tespitin bulunmaması halinde, bu sürelerde bildirilmiş olan hizmetlerin de geçerli olacağı belirtilmiştir.
Askerlik Süresinde değişiklik yapan 7179 Sayılı kanun ile Hizmet süresi; erbaş ve erler için altı ay olarak ,yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay olarak belirlenmiştir. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi altı aydan az olmamaktadır.
Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandığı tarihten itibaren Bakanlıkça uygun görülecek sayıda ve altı ay süre ile sınırlı olmak üzere bu Kanun hükümlerine göre askerlik hizmetlerine devam eder ve bu sürenin sonunda terhis edilir. Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmez. Bunlar hakkında muvazzaflık dönemi için askerlik hizmetinden sayılmayan sürelere ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu yükümlüler hakkında ilk altı aylık hizmet süresi için ayrı, diğer altı aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilir denilerek 7179 sayılı yasanın 5. Maddesi ile kesinleşmiştir.