Maliye Postası Dergisi
ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLAN EMEKLİ AYLIKLARINA SGK TARAFINDAN 1/4 DEĞİL 1/10 ORANINDA HACİZ KONULMASI GEREKİR
Vakkas DEMİR
SGK, kendi prim alacaklarını, Kurumdan (SGK) alınan emekli aylıklarına haciz koymak suretiyle tahsil etmeye çalışmaktadır. Emekli aylıklarına konulan haciz işlemi, bazen e-haciz yoluyla yapılmakta ve emekliler söz konusu kesinti işleminden, ancak emekli aylığının eksik yatırıldığını banka hesabından görünce haberdar olmaktadır.
SGK tarafından emekli aylıklarından yapılması gereken kesinti işlemleri, belli mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Bu makale çalışmamızda, SGK tarafından emekli aylıklarından Kurum’un (SGK) prim alacakları için yapılan kesinti miktarının oranının ne olması gerektiğini açıklayıp, asgari ücretin altındaki emekli aylıklarından yapılacak kesinti tutarının emekli aylığının 1/10’nundan fazla olmaması gerektiğini izah etmeye çalışacağız.
SGK TARAFINDAN EMEKLİ AYLIKLARINA HACİZ KONULMASININ YASAL DAYANAĞI:
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Devir, temlik, haciz ve Kurum alacaklarında zamanaşımı”başlıklı 93 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında; “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” hükümleri yer almaktadır.
Üstte yer alan Kanun hükümlerine göre, sigortalılar ile hak sahiplerine iş kazası veya meslek hastalığı sonucu bağlanan gelirler, emekli aylıkları ve ödenekler (iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle verilen geçici iş göremezlik ödenekleri, rapor paraları vb.) borçlunun muvafakatı olsa bile hiçbir şekilde haczedilmemesi gerektir.
Ancak, üstte yer alan Kanun metninde, “Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.” şeklinde bir ibare bulunmaktadır. İşte, kanun metninde yer alan, “88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar” SGK’nın prim alacaklarını ihtiva etmektedir.