Maliye Postası Dergisi
ASGARİ ÜCRETİN DIŞINDA İKRAMİYE, YEMEK YARDIMI, FAZLA MESAİ, ULAŞIM YARDIMI GİBİ ÖDEMELERİN İLAVE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASI KARŞISINDAKİ DURUMU
2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ücretlerde Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle net ücretlerin 1.300,99 TL ile bunun altına düşen tutarı arasındaki farkın ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik olarak 26/10/2016 tarihli ve 6753 sayılı Kanunla 193 sayılı Kanuna geçici 86 ncı madde eklenmiştir.
Uygulamada işyerlerinde asgari ücretle çalışanlara asgari ücretin dışında ikramiye, yemek yardımı, fazla mesai, ikramiye, ulaşım yardımı gibi değişik adlar altında ödemeler de yapılmaktadır. Söz konusu ödemelerin ilave asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınıp alınmayacağı hususu araştırma konusu yapılmıştır.
İlgili mevzuat
Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almış olup, aynı Kanunun 63 üncü maddesinde ise ücretin gerçek safi değeri işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından söz konusu maddedeki bentlerde belirtilen indirimler yapıldıktan sonra kalan miktar olduğu belirtilmiştir.
Ayrıca, aynı Kanunun 85 inci maddesinde, gelirin toplanması ve beyanına ilişkin hükümlere, 86 ncı maddesinde ise toplama yapılmayan hallerin neler olduğuna yönelik hükümlere yer verilmiştir.