Maliye Postası Dergisi
ARA DİNLENMESİ NEDİR? İŞ YERLERİNDE NASIL UYGULANMAKTADIR?
Ali KIRDAĞ
Ara dinlenmesini, 4857 sayılı İş Yasası kapsamında çalışan işçilere, günlük çalışma süresi içinde dinlenme, yemek yeme, çay içme, sigara içme ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla çalışmaya ara verilmesi olarak adlandırmak mümkündür. Ara dinlenmelerinde işçinin işle ilgisi kalmayıp çalışma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Diğer bir ifadeyle, ara dinlenmelerinde işçi tamamen bağımsız olup, iş yerinin içinde veya dışında oturabilir, gezebilir veya çıkıp dışarıda top oynayabilir. Ara dinlenmeleri, iş yerinde çalışmakta olan işçilere aynı zamanda kullandırılabileceği gibi, değişik saatlerde de kullandırılabilmektedir.
Ara Dinlenmesinin İş Yasasındaki Tanımı;
4857 sayılı İş Yasasının “ Ara Dinlenmesi “ başlıklı 68. Maddesinde; “ Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanda o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
-Dört saat ve daha kısa süreli işlerde, onbeş dakika,
- Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar ( yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde, yarım saat,
- Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde, bir saat, ara dinlenmesi verilir.Bu dinlenme süreleri en az olup, aralıksız verilir. Ancak, bu süreler iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde bulundurularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilinir. Dinlenmeler bir iş yerinde, işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.” hükmündedir.