Maliye Postası Dergisi
ARA DİNLENME SÜRESİ İÇERİSİNDEKİ KAZA İLE İŞ KAZASI İLİŞKİSİ
İşçinin günlük iş süresi içinde kesintisiz olarak hiç ara vermeden çalışması beklenemez. Gün içinde işçinin yemek, çay, sigara gibi ihtiyaçlar sebebiyle ya da dinlenmek için belli bir zamana ihtiyacı vardır.
İş süresinin düzenlenmesine ilişkin hükümler, iş gücünün korunmasını sağlama amacına hizmet etmektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için sadece günlük çalışma sürelerinin sınırlandırılması ile değil aynı zamanda işçilere günlük çalışma süresi içinde çalışmaya bağlı gerilim, dikkatsizlik ve kazaları önlemek ve sağlıklarını korumak amacıyla ara dinlenmesi verilmesi bir zorunluluktur.
Bu çalışmada ara dinlenme süresinin işyeri dışında geçirilmesi halinde iş kazası meydana gelmesi halinde işveren açısından ne gibi bir durum doğuracağı hususu incelenmeye çalışılacaktır.
ARA DİNLENMESİNİN TANIMI ve AMACI
Ara dinlenmesi kavram olarak, günlük iş süresi içinde işçiye verilen dinlenme zamanını anlatır. İş Kanunu’nda ara dinlenmesi; o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre yararlanmak suretiyle işçilere günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında verilen dinlenme süresi olarak tanımlanmıştır(m.68/I).
Bu tanımları kapsayacak şekilde ortak bir tanım vermek gerekirse ara dinlenmesi, günlük iş süresi içinde işin gereğine ve o yerin geleneklerine göre düzenlemek suretiyle günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında verilen dinlenme süresidir.