Maliye Postası Dergisi
ANONİM ŞİRKETLERİN ŞARTA BAĞLI SERMAYE ARTIRIMINDA ESAS SÖZLEŞMENİN İÇERİĞİ NASIL OLUR?
Mustafa ŞEN
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, yaşanan değişimler ve yeni ihtiyaçlara binaen, sermaye ihtiyacının daha kolay karşılanması adına sermaye artırım usullerini çağın şartlarına uygun olarak düzenlemiştir. Yeni bir sistem olarak şarta bağlı sermaye artırımı, sermayenin daha verimli ve esnek kullanılmasını amaç edinmiştir. Şarta bağlı sermaye artırımında genel kurul kararı ve esas sözleşmenin içeriği, söz konusu artırımın gerçekleşmesi için oldukça önemli ve olmazsa olmaz hususlardır.
Anonim şirketlerde sermaye artırımına karar veren genel kurul, yeni çıkarılan tahviller veya benzeri borçlanma araçları nedeniyle, şirketten veya topluluk şirketlerinden alacaklı olanlara veya çalışanlara, esas sözleşmede değiştirme veya alım haklarını kullanmak yoluyla yeni payları edinmek hakkı sağlamak suretiyle, sermayenin şarta bağlı artırılmasına da karar verebilir. Şarta bağlı sermaye artırımında esas sözleşmenin içeriği önem taşır ve her şarta bağlı sermaye artırımı için ayrı, ona özgü bir esas sözleşme maddesinin bulunması zorunludur.
Şarta Bağlı Sermaye Artırımı
Şarta bağlı sermaye artırımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 463 ve devam eden maddelerinde yer düzenlenmiştir.Anonim şirketler açısından şarta bağlı sermaye artırımı, yeni çıkarılacak tahvillerin ve benzeri borçlanma araçlarının alacaklılarının şirketin pay sahiplerine dönüşmelerini amaçlayan bu yolla şirkete sermaye sağlayan, yani finansmana yardımcı olan ve çalışanlar için pay senedi çıkarılmasına olanak veren bir sermaye artırımı yöntemidir. Şarta bağlı sermaye artırımı esasen muayyen sermaye sisteminin bir istisnasıdır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
