Maliye Postası Dergisi
ALT İŞVERENLİK SÖZLEŞMESİ PAZARLIK USULÜ KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?
Alt işvereninde çalışan işçilerin çıkışlarının yapılmak suretiyle ara vermeksizin yeni alt işveren tarafından işe girişlerinin yapıldığı çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Asıl işveren ile alt işveren arasında akdedilen hizmet alım sözleşmeleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 21. maddesinde belirtilen pazarlık usulü ile gerçekleştirebilmektedir. Bu makalede alt işverenlik sözleşmelerinin pazarlık usulü ile yapılıp yapılmayacağı mevzuat çerçevesinde incelenecektir.
ALT İŞVERENLİK SÖZLEŞMESİ VE İHALE USULÜ
Alt işverenlik uygulamasına yönelik hükümler öncelikle İş Kanunun 2. maddesinde yer almaktadır. Madde metni; “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur,” diyerek asıl işveren ile alt işveren arasındaki hukuki ilişkinin çerçevesini ortaya koymaktadır.Bu bağlamda geçerli olarak kurulan asıl işveren alt işveren ilişkisinde işçilik alacaklarından alt işveren ve asıl işveren müşterek ve müteselsil sorumludur.
Alt İşveren Yönetmeliğinin 4. maddesinde Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma şartları belirtilmiştir. Madde hükmünde,

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
