Maliye Postası Dergisi
ALMANYA SİGORTASINA GÖRE EMEKLİLİK VE PRİM İADESİ
1950’li yıllardan başlayarak başta Almanya olmak üzere birçok ülkede Türk işçinin çalışmaya başlamasıyla, bu ülkelerle sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmaya başlanmıştır.
Şimdiye kadar muhtelif tarihlerde İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, Libya, K.K.T.C., Makedonya, Azerbaycan, Romanya, Gürcistan, Bosna-Hersek, Kanada, Kebek, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Lüksemburg ve Hırvatistan olmak üzere 23 ülkeyle sözleşme imzalanmış olup, diğer bazı ülkelerle de sözleşme yapılması çalışmaları devam ettirilmektedir.
Bu ülkeler içerisinde, Almanya’nın ülkemiz açısından farklı bir önemi söz konusudur. Bu farklı önem, hem tarihsel hem de sayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira, Almanya’ya ilk Türk işçisi ilk defa 1961 yılında gitmiştir.
Kaldı ki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre şu an yurt dışında 2 milyon 54 bini Almanya’da olmak üzere toplam 3 milyon 518 bin 788 Türk vatandaşı bulunmakta ve bunlardan 732 bini yine Almanya’da olmak üzere 1 milyon 170 bin 226‘sı çalışmaktadır.
Yani, en fazla Türk Almanya’da bulunmakta ve en fazlası da yine burada çalışmaktadır.
Bu çerçevede; yurt dışında bulunan kişilerden bazıları hiç Türkiye’ye dönmeden tamamen orada yerleşmekte, bazıları çalışıp emekli olduktan sonra dönüş yapmakta, bazıları ise bir süre orada çalıştıktan sonra dönüp Türkiye’de çalışmaya başlamaktadır.
İş bu yazımızda da, en çok Türk vatandaşının bulunduğu ve çalışmakta olduğu dikkate alınarak, çalışmalarının tamamı Almanya’da olup buradaki çalışmalarından dolayı emekli olacaklara yönelik olarak Almanya sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik şartlarından bahsedilecektir.
Tabi bu kişilerin, aynı zamanda Almanya ile sosyal güvenlik sözleşmesine göre hem Almanya hem Türkiye’de çalışmalarını birleştirerek veya Almanya’daki çalışmalarını borçlanarak Türkiye’den de emekli olabileceklerinin bilinmesinde yarar görülmektedir.
Diğer yandan, Almanya’da çalışan Türk vatandaşlarından, çalışmalarından dolayı emekliliğe hak kazanmadıkları durumunda ve bu çalışmaları Türkiye’deki emeklilik açısından birleştirmemeleri veya borçlanmamaları durumunda oradaki çalışmalarının karşılığı primleri belli şartlarda iade olarak alınabilmektedir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
