Maliye Postası Dergisi
AKILLI CEP TELEFONLARINDA AMORTİSMAN UYGULAMASININ GENEL TEBLİĞLER VE ÖZELGELER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Türk vergi sisteminde amortisman uygulaması 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda tanımlanmıştır. Buna göre amortisman, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz kalan gayrimenkullerin ve gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin Vergi Usul Kanunu’nun değerleme hükümlerine göre belirlenen değerlerinin, yine Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen esaslar ve süreler dahilinde yok edilmesidir.
Tanımda yer alan gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetler; gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı, tesisat ve makinalar, gemiler ve diğer taşıtlar, gayrimaddi haklar gibi işletme varlıklarıdır.
Amortisman müessesesi Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenmekle birlikte, özü itibariyle dönemselliğin bir parçası olarak dikkate alınan değerleme hükmüdür. Bu yazımızda, Vergi Usul Kanunu kapsamında amortisman konusunun genel esasları ortaya konmaya ve akıllı cep telefonları üzerinden amortisman ayırma uygulaması farklı bakış açılarıyla izah edilmeye çalışılmıştır.