Diğer Haberler
Aile Şirketlerini Veraset Yoluyla Devretmek Vergisel Olarak Daha Avantajlı
Araştırma raporuna göre 10 milyon TL değerinde bir şirketin devrinde veraset durumunda yaklaşık 815 bin TL vergi alınırken, aynı şirket hibe yoluyla devredildiğinde vergi miktarı yaklaşık 2.7 milyon TL'yi buluyor.
KPMG’nin Avrupa Aile Şirketleri Derneği (EFB) ile birlikte hazırladığı Vergi Araştırması’nda Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye dahil belli başlı 42 ülkede veraset ve emeklilik yoluyla devredilen aile şirketlerinden alınan vergiler incelendi. KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı Abdulkadir Kahraman “Gelişmiş ekonomilerde varlıklar vergilendirilirken, geçerli olan vergi yükü, gelişmekte olan ekonomilere kıyasla çok daha yüksek. Ancak gelişmiş ekonomiler geniş kapsamlı ve cömert indirimler uygulayarak vergi yükünü azaltmakta ve böylece aile şirketlerini parasal açıdan korumaktalar. Bu durum gelişmiş ekonomilerin servet birikimini teşvik etme politikası ile de örtüşmekte" dedi.
Bazı ülkelerde veraset yoluyla daha fazla vergi alıyor
Rapora göre, aile şirketinin veraset yoluyla intikalinden alınan verginin, hayattayken hibe yoluyla yapılan devirden alınan vergiden daha yüksek olduğu ülkeler arasında Belçika, Fransa ve ABD (bazı eyaletler) de var. Aradaki fark önemsiz denmeyecek kadar büyük. 10 milyon TL değerindeki bir şirketten bahsediyorsak, ( Belçika – yaklaşık 300 bin TL Fransa yaklaşık 421 bin TL ABD (bazı eyaletler) – yaklaşık 615 bin TL ) gibi rakamlar söz konusu.
Vefat sonrasında veya emeklilikte yapılması arasında fark yok
Çalışmaya dahil edilen ülkelerin çoğunda (30 ülke), indirim sonrası vergiler dikkate alındığında aile şirketindeki devrin, vefat sonrasında veya emeklilikte yapılması arasında ya hiç fark yok ya da aradaki fark çok küçük (5 bin TL’den az). 10 ülkede ise aile şirketinin emeklilikte hibe yoluyla devrinden alınan vergi, veraset vergisinden daha yüksek. Bu ülkelerden, Japonya, Ürdün, Türkiye ve Avustralya’da, hayattayken yapılan hibelerden alınan vergi ciddi oranda daha yüksek (veraset vergisinden alınan 1 milyon TL’den daha fazla).