Maliye Postası Dergisi
ACİL SAĞLIK HIZMETLERİNDEKİ RENK UYGULAMALARI
Kişiler yaşamış oldukları kaza ve hastalıklara bağlı olarak; tıp merkezi, dal merkezi, özel hastane, tıp fakültesi, eğitim ve araştırma hastanesi gibi sağlık birimlerine müracaat etmekte veya sevk edilmektedirler. Kişiler hangi sağlık hizmet sunucusuna müracaat ederlerse etsinler öncelikli olarak kendilerinin kimlik tespiti işlemleri yapılacaktır. Bu tespit provizyon olarak isimlendirilen uygulama ile müracaat eden kişinin sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olup olmadığının, Sosyal Güvenlik Kurumu bilgi işlem sisteminden sorgulanması suretiyle gerçekleştirilmektedir. Burada acil hallerde renk kodlamasına göre kimlik tespit işlemi acil halin sona ermesinden sonra da yapılabilmektedir.
RENK KODLAMASI:
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar olarak tanımlanmıştır.
16/10/2009 tarihli ve 27378 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘‘Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin’’ tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde; ‘‘Acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak tabip veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından yapılan öncelik belirleme işlemi triyaj olarak, aynı fıkranın (i) bendinde ise; acil servislerde, triyaj işlemi sırasında acil hastaların öncelik sırasının belirlenmesi amacıyla kırmızı, sarı ve yeşil renk şeklinde uygulanan kodlama renk kodlaması olarak ifade edilmiştir.