Maliye Postası Dergisi
7440 SAYILI KANUNLA YAPILAN DİĞER VERGİ DÜZENLEMELERİ
Kubilay TÜRKŞEN
2.000 TL’den Az Tutarlı Vergi Alacakları Terkin Edilecektir
7440 sayılı Kanunun 10. maddesinin birinci fıkrasında “Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen alacaklardan, vadesi 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu hâlde 1/1/2023 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve bir amme borçlusu adına tahakkuk etmiş asli ve fer’i alacakların toplamı tüm tahsil daireleri itibarıyla 2.000 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilir. Bu tutarın tespitinde 1/1/2023 tarihi itibarıyla tahsil dairesi kayıtları esas alınır. Bu fıkra kapsamında tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili açılmış davalar, alacaklı tahsil dairesinin alacağın terkin edildiğine ilişkin bildirimi üzerine mahkemesince sonlandırılır, bu davalar ile ilgili yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri karşılıklı olarak talep edilmez. Bu Kanunun yayımı tarihinden önce ödenmiş olan tutarlar iade edilmez.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükme göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen alacaklardan, vadesi 31.12.2022 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 1.1.2023 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve bir amme borçlusu adına tahakkuk etmiş asli ve fer’i alacakların toplamı tüm tahsil daireleri itibarıyla 2.000 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilecektir.
Bu tutarın tespitinde 1.1.2023 tarihi itibarıyla tahsil dairesi kayıtları esas alınacaktır. Bu fıkra kapsamında tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili açılmış davalar, alacaklı tahsil dairesinin alacağın terkin edildiğine ilişkin bildirimi üzerine mahkemesince sonlandırılacak, bu davalar ile ilgili yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri karşılıklı olarak talep edilmeyecektir. Kanunun yayımı tarihinden önce ödenmiş olan tutarlar ise iade edilmeyecektir.
Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnasının Yıllık Azami Tutarı Gelir Vergisi Tarifesinin İkinci Dilimindeki Tutar Olarak Belirlenmiştir
7440 Sayılı Kanunun 11. maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “75.000 Türk lirasına” ibaresi “103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci diliminde yer alan tutara” şeklinde değiştirilmiştir.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesinde genç girişimcilerde kazanç istisnası düzenlenmiş olup maddeye göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk Lirasına kadar olan kısmı, madde sayılan şartlarla gelir vergisinden müstesna bulunuyordu.
Yapılan düzenlemeyle; 75.000 TL olan üst sınır 1.1.2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançlara uygulanmak üzere 103. maddede yazılı tarifenin ikinci diliminde yer alan tutara yükseltilmiştir. Buna göre, 2023 yılında elde edilecek gelirler için üst sınır 150.000 TL olarak uygulanacaktır.
İştirak Hisselerinin Alımıyla İlgili Finansman Giderlerinin Kurum Kazancından İndiriminde
Devir Yoluyla Birleşme ve Bölünme Sonrasına Ait Olanlar da Kapsama Alınmıştır
7440 sayılı Kanunun 20. maddesiyle, KVK’nın 5. maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesi kabul edilmez. Şu kadar ki iştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderleri, Kanunun 19 uncu maddesi kapsamında yapılan devir işlemleri sonrasına isabet edenler de dâhil olmak üzere, kurum kazancından indirilebilir.”
Bu hükme göre, iştirak hissesi edinimi amacıyla hisse edinen kurumun devir işlemi öncesine ait olanların yan ısıra devir işlemi sonrasına ait finansman giderlerinin de kurum kazancından indirimi kabul edilecektir.
Yazının 1. bölümü için tıklayın : https://maliyepostasi.com/mp/articles.php?category_id=39408