Maliye Postası Dergisi
7318 SAYILI KANUNLA, VERGİ USUL KANUNU VE PETROL PİYASASI KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Mehmet YÜCEL
1.GİRİŞ
30.04.2021 tarih ve 31470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7318 sayılı Kanunla, başta 213 sayılı Vergi Usul Kanunu olmak üzere, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu, 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. İşbu yazımızda Vergi Usul Kanunu ve Petrol Piyasası Kanununda yapılan düzenlemelere yer verilecektir.
2. 7318 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELERİN GENEL GEREKÇESİ
Yapılan bu düzenlemeyle, bayi denetim sisteminin bir parçası olan otomasyon sistemini kuranların Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurumu tarafından yetkilendirilmesi ve bunların kurdukları ve teknik destek sağladıkları bu sisteme ilişkin dağıtıcı lisansı sahipleri ile birlikte müştereken sorumlu tutulmaları, dağıtıcılar arası akaryakıt ticaretinin kullanım amacına zarar vermeksizin, bir dağıtıcıdan temin edilen akaryakıtın başka bir dağıtıcıya satılması hususunda kısıtlama getirilmesi, kaçakçılıkla mücadele kapsamında zafiyet oluşturulmaması bakımından akaryakıt yerine kullanılan diğer ürünlerin de kaçakçılıkla ilgili düzenleme kapsamına dâhil edilmesi, belirli bir hakkın kullanılması bakımından vergi borcunun bulunmaması koşulunun petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları piyasaları için de getirilmesi amaçlanmaktadır.
Yine hâlihazırda Vergi Usul Kanununda yer alan hüküm gereği mal teslimi ya da hizmetin ifasından itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi gereken faturanın, belirlenen durumlarda bu süreden daha kısa sürede ya da malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi imkanı getirilmektedir.
Yine yapılan bu düzenlemeyle, 5015 sayılı Kanun ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden 6183 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde yer alan menkul mallar hariç olmak üzere anılan maddeye göre teminat alma ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.
Akaryakıt piyasasında kayıt dışılığa sebep olacak eylemleri gerçekleştirenler hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası yaptırımının getirilmesi ve söz konusu eylemlerin gerçekleştiğinin inceleme sırasında tespit edilmesi hâlinde kişiler hakkında kamu davasının açılması için incelemenin tamamlanması şartının aranmaması öngörülmektedir. Kısaca yapılan bu düzenlemelerle kayıt dışı ekonomiyle etkin bir mücadele, vergi güvenliğinin sağlanması ve vergi kaçakçılığı ile etkin bir mücadele amaçlanmaktadır.
3.7318 SAYILI KANUNLA VERGİ USUL KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
3.1. Faturanın Yedi Gün Yerine Daha Kısa Bir Sürede Düzenlenmesi Hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığına Yetki Verilmiştir. (VUK Md. 231/5)
7318 sayılı Kanunun 1’inci maddesiyle, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 231’inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş ve bendin son cümlesinde yer alan “süre” ibaresi “süreler” şeklinde değiştirilmiştir.
“Hazine ve Maliye Bakanlığı; mal veya hizmetin nev’i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkilidir.”
Yapılan bu düzenlemeyle, mal veya hizmetin nev’i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, 7 günlük fatura düzenleme süresini indirme ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.
3.2. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile ve 5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’na Göre Faaliyette Bulunacaklardan Doğacak Vergilerin Tahsil Güvenliğini Sağlamak Amacıyla Teminat İstenmesi (VUK m. md. 257/8)